Antena 3 CNN Opinii Crește exponențial tensiunea în bazinul Mării Negre. Occidentul avertizează Rusia: abandonați planul invadării Ucrainei

Crește exponențial tensiunea în bazinul Mării Negre. Occidentul avertizează Rusia: abandonați planul invadării Ucrainei

Radu Tudor
2 minute de citit Publicat la 08:35 13 Dec 2021 Modificat la 08:35 13 Dec 2021
radu-tudor-rusia-ucraina
Sursa foto: radu-tudor.ro

"Occidentul face eforturi mari să mențină un dialog cu Moscova, in paralel cu întărirea apărării și descurajării pe Flancul de Est al NATO și avertizarea Rusiei că urmează sancțiuni foarte drastice dacă Ucraina va fi a două oară invadată militar", scrie Radu Tudor, pe blogul personal.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a opus vineri oricărei intervenţii a Rusiei în relaţiile dintre Alianţă şi Ucraina, refuzând să excludă o posibilă aderare a Kievului, aşa cum cere Moscova, relatează AFP.

”Relaţia NATO cu Ucraina nu poate fi determinată decât de cei 30 de membri ai Alianţei şi Ucraina însăşi, şi de nimeni altcineva. Nu putem accepta ca Rusia să restabilească un sistem în care marile puteri (…) pot controla ceea ce fac sau nu alte ţări”, a declarat Stoltenberg după o întrevedere cu noul cancelar german Olaf Scholz.

Moscova a cerut vineri NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina şi Georgia, conform căruia, într-o zi, aceste două ţări vor deveni membre ale Alianţei, şi, de asemenea, să promită Rusiei că nu va desfăşura în ţările din apropierea sa arme care pot ameninţa securitatea acesteia, notează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Statele Unite ale Americii îl vor trimite pe principalul său diplomat pentru Europa, Karen Donfield, în Rusia şi Ucraina pentru a discuta despre comasarea de trupe ruse şi a reitera angajamentul american faţă de suveranitatea Ucrainei, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

“Adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, dr. Karen Donfried, va călători la Kiev, în Ucraina, şi la Moscova, în Rusia, în perioada 13-15 decembrie, pentru a se întâlni cu înalte oficialităţi guvernamentale şi a discuta despre acumularea de trupe ale Rusiei şi a întări angajamentul Statelor Unite faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Departamentul de Stat.

Potrivit sursei citate, “Donfried va sublinia faptul că putem realiza progrese diplomatice pe tema încheierii conflictului din Dobas (estul Ucrainei – n.r.) prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk în sprijinul formatului Normandia”.

Moscova a cerut vineri NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina şi Georgia, conform căruia, într-o zi, aceste două ţări vor deveni membre ale Alianţei, şi, de asemenea, să promită Rusiei că nu va desfăşura în ţările din apropierea sa arme care pot ameninţa securitatea acesteia, transmit agenţiile France Presse şi Reuters.

Aceste cereri au fost enunţate de Ministerul de Externe rus în cea mai completă declaraţie a sa până în prezent asupra garanţiilor de securitate pe care preşedintele rus Vladimir Putin doreşte să le obţină din partea Washingtonului şi aliaţilor acestuia, în contextul tensiunilor generate de comasarea unor importante forţe militare ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, stârnind temeri privind o posibilă pregătire a unei ofensive militare, deşi Rusia neagă astfel de intenţii.

”În interesul fundamental al securităţii europene, este necesară o dezavuare formală a deciziei de la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti că ”Ucraina şi Georgia vor deveni membre NATO””, se arată în declaraţia MAE rus.

Citiți în continuare pe radu-tudor.ro.

 

×
Etichete: Rusia Ucraina
x close