Indiferent de rezultatul alegerilor din noiembrie, un lucru este aproape sigur: nici un partid nu va reuşi să obţină un procent care să-i permită să guverneze singur. În aceste condiţii, numirea viitorului premier, indiferent de negocierile dintre partide, va fi în mâna preşedintelui Traian Băsescu.
Deocamdată, cele trei mari partide şi alianţe şi-au desemnat candidaţii pentru funcţia ipotetică de premier. Este vorba de Theodor Stolojan (PD-L), Mircea Geoană (PSD-PC) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL). Numai că acum intervine o problemă. Preşedintele aproape că a dat deja un verdict joi: a anunţat că nu-l va nominaliza pentru funcţia de premier pe Călin Popescu Tăriceanu.
Mai exact, preşedintele a declarat: ?Sper să fiu mai norocos ca în 2004 în nominalizarea premierului.? Evident, în 2004 a fost vorba de ?prietenul? pe atunci Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, Băsescu le-a promis sindicatelor că ?viitorul Guvern va mări salariile profesorilor cu 50%.? Acest lucru înseamnă încă o dată faptul că viitorul Guvern nu va fi condus de Călin Popescu Tăriceanu, care se opune acestei iniţiative. Aşa că, nominalizarea premierului după alegeri va fi una plină de suspans. Dacă Băsescu îl va nominaliza pe Stolojan, dar PNL şi PSD-PC vor forma o alianţă parlamentară, Guvernul nu va trece de Parlament. Dacă partidele, indiferent de formula de guvernare aleasă, îl vor indica drept premier pe Tăriceanu, Băsescu nu-l va nominaliza. Este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu Geoană, un personaj care nu se află nici el în graţiile preşedintelui.
În aceste condiţii, ieşiera din blocaj ar putea fi dată de o propunere surpriză. Partidele ar putea fi obligate să propună un nume nou, care nu a fost anunţat în alegeri. Ori acest lucru ar putea însemna, din start, păcălirea alegătorilor. Cine va fi deci viitorul premier?
Bogdan Pitaru, Antena3.ro