Chiar vrea Opoziţia să dărâme Guvernul Boc? Răspunsul la această întrebare va decide în toamnă nu doar soarta unui Cabinet iresponsabil, dar şi modul în care scena politică din România se va pregăti pentru viitoarele alegeri.
Neîncrederea în gesturile Opoziţiei vine de la precedenta moţiune de cenzură, când doar câteva voturi au lipsit pentru ca Emil Boc să nu mai fie acum premier. Multă lume s-a întrebat de ce, fiind situaţia atât de strânsă, Opoziţia nu s-a mobilizat mai bine pentru a-şi asigura, cu orice preţ, voturile care îi lipseau. La lipsa de moralitate din Parlament, probabil că nu ar fi fost imposibil să treacă în barca sa câţiva aleşi. Şi totuşi, moţiunea a picat.
Acum, când se vorbeşte deja serios de o nouă moţiune de cenzură în toamnă, partidele din Opoziţie par să joace la două capete. PSD şi PNL dau senzaţia că nu e importantă doar debarcarea Guvernului Boc ci şi împărţirea meritelor pentru acest gest politic. În goana lor după asumarea victoriei, cele două partide au început să-şi arate colţii unul altuia.
Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au gratulat reciproc acum câteva zile cu mesaje deloc prietenoase, iar în teritoriu lucrurile par chiar şi mai tulburi. În ciuda acestor tensiuni, vor reuşi cele două mari partide să treacă peste chestiunile care le separă şi să facă front comun în toamnă?
Acest lucru a mai funcţionat odată, la alegerile prezidenţiale. Dar atunci, liantul dintre PNL şi PSD a fost primarul Sibiului, Klaus Iohannis, doecamdată retras din scenă. Până la moţiunea de cenzură din toamnă, pentru ca lucrurile să funcţioneze e nevoie de o nouă legătură de acest tip.
Nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta, nu pot să-şi asume acest lucru. Şi atunci cine? Cine va fi noul Iohannis capabil să unească Opoziţia într-un proiect comun?
Bogdan Pitaru