” Aliații din NATO au activat planurile de apărare și, ca răspuns la acest atac al Rusiei asupra Ucrainei, amplasăm Forța de Răspuns a NATO (NRF) în plan maritim, terestru și aerian. Pentru a ne întări postura de securitate și a răspunde rapid la orice situație de urgență”.
Acest anunț făcut de Secretarul General Jens Stoltenberg pentru prima oara in istoria Alianței Nord Atlantice reprezinta cel mai important moment pentru România din punct de vedere al apărării si securității sale de la căderea comunismului.
Activarea Forței de Răspuns a NATO reprezinta cea mai concretă si activa forma de apărare in fata unei amenințări iminente. Aceasta structura a fost creata special pentru a putea interveni eficient in orice zona aliata, din California pana la Constanta.
Patru categorii de forte compun aceasta structura :
- Forte Terestre
- Forte Aeriene
- Forte Navale
- Forte de Operatiuni Speciaă
Dimensiunea maxima a NRF poate atinge cifra de 40.000 de militari.
In octombrie 2004, la Poiana Braşov, la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, SACEUR şi Secretarul General al NATO au anunţat că Forţa de Răspuns a NATO a atins capacitatea operaţională iniţială şi este pregătită pentru a putea realiza tot spectrul de misiuni aliate.
Citeşte continuarea pe https://radu-tudor.ro/