Antena 3 CNN Opinii Arena Politică Marcel Ciolacu: „Facilități fiscale doar pentru proiecte prioritare, nu ca strategie electorală”

Marcel Ciolacu: „Facilități fiscale doar pentru proiecte prioritare, nu ca strategie electorală”

Marcel Ciolacu in sedinta de guvern
Premierul Marcel Ciolacu consideră că statul trebuie să fie receptiv la ideile mediului privat / Sursă foto: Hepta
10 Oct 2024   •   20:49

De la intrarea la guvernare, Partidul Social Democrat a reușit creșterea economiei României prin investiții masive, dar și prin facilități fiscale menite să sprijine mediul privat. Șeful Executivului spune că statul trebuie să continue să susțină prin astfel de măsuri, dar ele trebuie să fie acordate pe proiecte necesare românilor, și nu pe interese politice sau electorale.

„Excepțiile fiscale în funcţie de anumite interese trebuie să ia sfârşit”
Aflat la lansarea unui nou proiect din sistemul spitalicesc, Marcel Ciolacu a reamintit că, în urmă cu trei ani, PSD a propus modificarea legislativă în baza căreia fundaţiile care investesc în domeniul sănătăţii îşi pot recupera TVA-ul. 

Șeful Executivului a subliniat faptul că acesta este un exemplu de bune practici și a subliniat că cerințele legitime din mediul privat, și nu interesele politice, trebuie să fie fundamentul excepțiilor fiscale într-un stat modern.

„Cred cu tărie că un stat modern trebuie să dea excepţii fiscale. Dar un stat modern nu trebuie să dea excepţii fiscale fără să spună pe ce perioadă. Cei 30 de ani când se dădeau excepţii fiscale în funcţie de anumite interese, atât de către Guvern, cât şi de Parlament, din punctul meu de vedere, trebuie să ia sfârşit.

De aceea nu suntem un partener serios în faţa Comisiei Europene şi de aceea nu avem credibilitatea necesară în faţa Comisiei, pentru că am făcut jocurile nu în funcţie de nevoile statului, şi românilor şi a societăţii, am făcut aceste jocuri în funcţie de cum am crezut noi că vom putea obţine anumite voturi”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară.

Ciolacu: ”Sunt multe lucruri care trebuie reglate în relaţia dintre stat şi mediul privat”

Premierul Marcel Ciolacu consideră că statul trebuie să fie receptiv la ideile mediului privat și să colaboreze cu acesta pentru proiectele esențiale care rezolvă probleme majore ale românilor.

„Atunci când privatul vrea să facă bine, statul trebuie să fie receptiv. De multe ori relaţia arată ca un fel de luptă între doi gladiatori. Doar că din această luptă nu se naşte nimic. Se naşte doar frustrare şi ură reciprocă. În schimb, din dialog şi cooperare pot rezulta proiecte esenţiale care nu doar rezolvă probleme, ci şi salvează vieţi, la propriu.

Iar aici vorbim chiar de vieţi de copii”, a punctat șeful Executivului.

Facilitățile trebuie să fie oferite doar pentru proiecte care vizează nevoi prioritare ale comunității

Marcel Ciolacu a subliniat și faptul că facilitățile fiscale acordate pentru a mulțumi anumite comunități, înainte de alegeri, conduc la o societate nesustenabilă. În opinia Premierului, calea corectă într-un societate modernă este acordarea acestora în domenii prioritare în care statul nu a acoperit nevoile cetățenilor. 

„O să-l invoc şi eu pe domnul Ion Ţiriac, normal că a venit şi domnul Ţiriac cu aceeaşi solicitare pentru infrastructura în domeniul sportului. Normal că domnul Ţiriac mi-a spus: Marcele, tu nu vezi că noi nu avem o sală polivalentă în Bucureşti?

Şi mă bucur că e aici primarul general. Şi atunci cred că putem împreună, pe un proiect pe care domnul Ţiriac doreşte să-l finanţeze, să facem excepţii fiscale pe proiecte. Aşa funcţionează un stat modern...

Se depun proiecte, se analizează priorităţile unei comunităţi, ale unei ţări şi nevoile unde statul nu a acoperit acel domeniu sau acea nişă şi acolo vii cu facilităţi fiscale. Nu vii cu facilităţi fiscale înainte de alegeri ca să bucuri anumite comunităţi, de fapt să îi păcăleşti pentru că, pe termen lung, aceste lucruri duc la o societate nesustenabilă”, a explicat premierul.

×
Citește mai multe din Arena Politică
» Vezi toate știrile din Arena Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close