Antena 3 CNN Opinii Arena Politică Guvernul Ciolacu extinde sprijinul pentru românii cu dificultăți financiare, simultan cu bonusuri pentru cei care sunt cu taxele la zi

Guvernul Ciolacu extinde sprijinul pentru românii cu dificultăți financiare, simultan cu bonusuri pentru cei care sunt cu taxele la zi

3 minute de citit Publicat la 21:58 30 Aug 2024 Modificat la 21:58 30 Aug 2024
premier marcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Guvernul Ciolacu vine în sprijinul românilor cu dificultăți financiare prin adoptarea unei amnistii fiscale pe o perioadă limitată. Executivul lucrează la un nou cadru normativ care va permite ștergerea a 30% din datoriile principale ale persoanelor fizice și elimină dobânzile și penalitățile. Totodată, se vor acorda bonificații de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele. Măsurile vor fi adoptate la începutul lunii septembrie, prin ordonanță de urgență.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja, la 27 august, intenția de a adopta un set de măsuri fiscale ce vizează sprijinirea contribuabililor, în special a celor cu dificultăți financiare, dar și recompensarea celor care și-au respectat obligațiile. Măsurile discutate acum la nivelul Guvernului fac parte din strategia social democraților de a aduce echitate socială, atât prin reducerea datoriilor, cât și stimularea conformării fiscale voluntare.

Facilități fiscale pentru restanțele achitate până la 25 noiembrie

Persoanele fizice cu datorii către ANAF vor beneficia de facilități extinse prin amnistia fiscală pregătită de Guvernul Ciolacu. Noul proiect de OUG prevede anularea integrală a dobânzilor și penalităților, precum și ștergerea a 30% din datorie, dacă restanțele sunt achitate până la 25 noiembrie. Firmele care nu au datorii vor primi un bonus de 3% din impozitul pe profit sau venit.

La rândul lor, persoanele fizice pot scăpa de restanțe plătind doar 70% din datorie, iar românii care se confruntă cu dificultăți financiare vor avea ocazia să-și achite datoriile fără a mai suporta costuri suplimentare generate de dobânzi și penalități.

Încurajare pentru contribuabilii bun-platnici

Pe de altă parte, Guvernul nu a neglijat nici contribuabilii buni-platnici, adică aceia care și-au îndeplinit întotdeauna la timp obligațiile fiscale. Pentru aceștia, s-a decis acordarea unei bonificații de 3% din impozitul pe profit datorat și plătit, respectiv din impozitul pe venit pentru microîntreprinderi.

Această bonificație va fi acordată sub forma unui credit fiscal care va putea fi utilizat pentru stingerea altor obligații fiscale pe parcursul a trei perioade fiscale (2025-2028), începând cu anul 2025. Prin acest mecanism, Guvernul dorește să recompenseze disciplina fiscală și să încurajeze un comportament fiscal responsabil pe termen lung.

Prin amnistie, Guvernul Ciolacu va reduce deficitul bugetar, continuând investițiile masive în economie

Conform Premierului Ciolacu, România se confruntă cu un nivel ridicat de arierate fiscale, care însumează aproximativ 180 mld. lei, echivalentul a 8% din PIB.

Amnistia fiscală ar oferi o soluție temporară pentru de corecție a deficiențelor sistemului fiscal și recuperarea unor sume considerabile care vor contribui la reducerea deficitului bugetar și la continuarea marilor investiții de infrastructură.

Avem arierate de 180 miliarde lei. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. (...) Dar discuția de bază este cum să oprim investițiile ca să nu avem deficit. Eu cred că este o abordare incorectă.

De aceea ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri până la sfârșitul anului pe perioadă limitată. În cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă accesorie. (...) Mai mult, ministrul Finanțelor a venit cu propunerea să dau credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii și mie îmi plătești baza. Adevărat, pe o perioadă limitată. Pentru că altfel creezi o permanență și cei care au plătit consideră că sunt proștii care au plătit și că se fac facilități celor care nu au plătit. Dar e o abordare corectă. Eu ca prim-ministru nu urmăresc să bag oameni în pușcărie, nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu vreau un singur lucru: taxele să le plătim cu toții”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit Finanțelor, sumele vizate de amnistie se ridică la circa 70 mld. lei, arierate recuperabile, atât persoane fizice, cât și juridice, dintre care 60 mld. lei sunt datoriile, iar 10 mld. lei accesoriile care ar urma să fie anulate pentru cei ce vor accesa facilitatea.

×
x close