Antena 3 CNN Opinii Arena Politică Ciolacu spune cum pierderea părinţilor l-a motivat să urgenteze adoptarea Planului Național de Cancer: „I-am iubit enorm"

Ciolacu spune cum pierderea părinţilor l-a motivat să urgenteze adoptarea Planului Național de Cancer: „I-am iubit enorm"

marcel ciolacu liderul psd
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Sursa foto: Hepta
de C.P.    |    18 Sep 2024   •   19:28

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a povestit momentele în care a aflat că părinții săi au cancer, o veste devastatoare pentru toate familiile care trec prin astfel de provocări. Astfel, la doar o lună de la preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu s-a implicat personal în discuțiile de la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza normele de aplicare a Planului Național de Cancer, care trenau de ceva timp. Şi chiar dacă acest program a avut parte de nenumărate obstacole înainte de adoptare, cu precădere lipsa normelor de aplicare care reglementau fondurile pentru serviciile de diagnostic şi tratament, prin intervenția directă a premierului în procesul decizional, mult așteptatele norme au fost adoptate în iulie 2023. Însă nu mulți știu că Ciolacu a avut o puternică motivație personală, acesta pierzându-și ambii părinți în lupta cu această boală. 

Elaborarea și adoptarea normelor au condus la deblocarea finanţării serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurând astfel accesul la terapie de ultimă generaţie pentru toți pacienții oncologici. 

„Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă şi atât de aşteptată, de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Naţional de Control al Cancerului. Adoptăm o Ordonanţă şi o hotărâre de guvern care includ Programul de oncologie, prin care deblocăm finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurând astfel acces la terapia de ultimă generaţie pentru toţi pacienţii oncologici”, a spus premierul.

Pe lângă necesitatea adoptării regulamentului de finanțare de diagnostic și finanțare, având în vedere creșterea numărului de bolnavi oncologici la nivel național, motivația premierului Ciolacu a fost puternic influențată și de tragedia personală, pierderea ambilor părinți, bolnavi oncologici. 

Ciolacu: ”Pierderea părinților te schimbă. Îți înțelegi mai bine rolul”

Chiar dacă discreția definește modul în care se raportează la viața de familie, liderul PSD nu a ezitat să se deschidă în legătură cu implicarea sa în urgentarea adoptării măsurilor pentru bolnavii oncologici. Acesta a descris momentele în care a aflat că părinții săi au cancer, un moment greu pentru toate familiile care trec prin astfel de provocări. 

„Nu a fost ușor. Nici pentru ei, nici pentru noi, familia. Prima dată l-am pierdut pe tata, iar pe urmă mama. Au plecat împăcați. Amândoi au avut cancer și au suferit în ultima perioadă și și-au dorit să se închidă chinul. Aveau sentimentul că erau o povară, ceea ce e departe de adevăr”, a dezvăluit premierul.

Marcel Ciolacu spune însă că acel moment i-a produs o schimbare profundă:

„După ce îți mor părinții realizezi faptul că tu urmezi. Te schimbă acest lucru, te face mai determinat, îți înțelegi mai bine rolul”. 
Momentul pierderii părinților a fost și lecția de viață pe care a împărtășit-o cu membrii și simpatizanții PSD aflați la Congresul partidului desfășurat în luna august a acestui an.

„Din păcate, i-am pierdut pe amândoi. I-am iubit enorm și îi voi purta în suflet mereu. Și acum, când sunt în fața unor decizii importante, mă gândesc la ce ar spune tata. Și acum, când mă simt copleșit de responsabilități, mă gândesc la îmbrățișarea mamei. Vă spun vouă, celor care mai aveți norocul de a vă îmbrățișa părinții: bucurați-vă de prezența lor, dedicați-le timp și arătați-le că-i iubiți”, a afirmat Marcel Ciolacu vizibil emoționat în discursul de la Congresul PSD.

Povestea de viață, motivație suplimentară pentru susținerea necondiționată a luptei contra cancerului

„Nu vreau să mai întâlnim situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament” declara șeful Executivului la anunțarea bugetului pentru 2024. Acesta a consemnat un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Mai mult, Guvernul și-a asumat investiții de peste 3 miliarde de euro în spitalele din România. 

Guvernul Ciolacu a deschis dialogul și cu o serie de ONG-uri de sănătate. A susținut schimbări legislative sugerate de aceștia precum Fundația Metropolis, inițiator al proiectului 

„Spitale Publice din Bani Privați" sau asociația „Dăruiește Viață” care a construit primul spital oncologic pentru copii exclusiv din donații. Executivul condus de Ciolacu s-a implicat și în construcția celei de-a doua clădiri la Spitalul Marie Curie, care va conduce la crearea primului campus medical pediatric din țară. 

„Mă bucur că am ajuns să semnăm cel de-al doilea acord, după ce asociaţia pe care o conduceţi a terminat prima clădire, investiţii de aproape 53 de milioane de euro, şi construcţia clădirii, cât şi dotările. Acum vom continua acest proiect şi îi spun, fără nicio reţinere, un proiect de succes”, a precizat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Deloc întâmplător, ultimele măsuri luate de Executiv la mijlocul săptămânii trecute vizează accesul bolnavilor de cancer la servicii de radioterapie decontate și completarea Programului naţional de îngrijiri paliative în unităţi cu paturi, la domiciliu şi în ambulatoriu. 

×
Citește mai multe din Arena Politică
» Vezi toate știrile din Arena Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close