Antena 3 CNN Meteo Recordul istoric a fost doborât după doar o zi. 22 iulie a fost cea mai caldă zi la nivel global

Recordul istoric a fost doborât după doar o zi. 22 iulie a fost cea mai caldă zi la nivel global

New Project - 2024-07-24T123930.339
Recordul anterior fusese stabilit pentru patru zile consecutive la începutul lunii iulie 2023 | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    24 Iul 2024   •   12:41

Luni, 22 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale agenției de monitorizare a Uniunii Europene, depășind recordul stabilit cu o zi înainte, duminică, 21 iulie, care devenise recent cea mai caldă zi din istorie, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade mai mare decât recordul de duminică, conform Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, care monitorizează aceste date din 1940.

Recordul anterior fusese stabilit pentru patru zile consecutive la începutul lunii iulie 2023. Înainte de aceasta, cea mai caldă zi fusese în august 2016.

„Lunea care a trecut s-ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile - prin asta înţeleg să ne întoarcem cu zeci de mii de ani în urmă", a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record. Țările din Golf au fost, de asemenea, afectate de indicii de căldură - care iau în considerare umiditatea - depășind 60 de grade Celsius. În același timp, temperaturile din unele părți ale Europei au depășit 45 de grade Celsius.

Oamenii de știință afirmă că schimbările climatice, cauzate de arderea combustibililor fosili, sunt responsabile pentru aceste recorduri. Spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Niño pentru a stabili noi recorduri zilnice, luna iulie a acestui an nu a fost influențată de El Niño. Haustein subliniază că este „remarcabil" faptul că recordul a fost depășit acum, când lumea se află în teritoriu neutru și nu resimte impactul El Niño.

×
Subiecte în articol: cea mai calda zi din istorie 22 iulie
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close