Antena 3 CNN Meteo Vin zile cu peste 40 de grade Celsius la umbră, în România. Cum folosim corect aerul condiționat pe caniculă, ca să nu ne îmbolnăvim

Vin zile cu peste 40 de grade Celsius la umbră, în România. Cum folosim corect aerul condiționat pe caniculă, ca să nu ne îmbolnăvim

aer conditionat casa
Setare aer condiționat în locuință. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    08 Iul 2024   •   18:42

România va fi lovită de cel mai lung val de caniculă din istorie. Urmează zile de foc, cu temperaturi maxime ce vor depăşi 40 de grade la umbră. Încă de la începutul verii am avut parte de recorduri de temperatură. Specialiştii spun că luna iunie a acestui an a fost cea mai caldă de când se fac masuratori.

În următoarele 7 - 10 zile, temperaturile maxime la umbră vor depăși 36 - 40 grade, iar unele simulări arată chiar temperaturi aproape de 45 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi în creștere de o zi la alta.

Deja temperaturile resimţite luni au sărit de 40 de grade în mai multe zone ale ţării. La Cernavodă, de exemplu, la prânz, erau 41 de grade.

Singurii care vor scăpa, cât de cât de valul de caniculă, sunt turiştii care au fost inspiraţi să îşi rezerve în această perioadă vacanţa la malul Mării Negre.

În perioada următoare, pe litoralul românesc sunt prognozate temperaturi de 32-33 de grade Celsius, un pic mai răcoare faţă de restul ţării. Luni, temperatura apei în Mamaia a fost 25.2°C. Este cea mai confortabilă apă de înot, acest interval de temperatură fiind recunoscut drept optim pentru scăldatul prelungit. În zilele următoare se prognozează o scădere uşoară a temperaturii apei, însă insesizabilă pentru corpul uman.

Cum folosim corect aerul condiționat pe caniculă, ca să nu ne îmbolnăvim

Pentru ceilalţi români, se anunţă zile foarte dificile. Mai ales pentru copii şi bătrâni, care sunt în general cei mai afectaţi de valurile de căldură.

De aceea, medicii recomandă părinților să nu-i scoată pe copiii din case în orele de vârf, iar cei cardiaci sau care au probleme cu tensiunea să și ia medicația la timp.

Foarte important este și să purtați haine de culoare deschise și din bumbac și să folosiți crema de protecție, atât la plajă, cât și atunci când ieșiți în oraș.

Trebuie să fim atenți şi la modul în care folosim aerul condiționat, astfel încât diferenţa între temperatura de afară şi cea din locuinţă să nu fie foarte mare.

Medicii recomandă între 6 și 10 grade Celsius. Dacă diferenţele sunt mai mari, riscaţi să aveţi o senzaţie de ameţeală și puteţi ajunge chiar la pierderea cunoştinţei atunci când ieșiți afară.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close