Antena 3 CNN Meteo Vremea se schimbă radical în România: ”Temperaturile scad foarte mult de la o zi la alta”

Vremea se schimbă radical în România: ”Temperaturile scad foarte mult de la o zi la alta”

umbrela ploaie plimbare getty images
Vremea se schimbă radical în România. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    26 Sep 2024   •   15:46

Un nou ciclon va lovi România și va aduce cantități uriașe de apă, iar temperaturile vor scădea brusc în toată țara, de la o oră la alta, anunță Administrația Națională de Meteorologie. 

În Italia și în Elveția au fost emise deja coduri portocalii de vreme extremă. Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN la ce fenomene extreme ar trebui să ne așteptăm și când va lovi cel mai puternic ciclonul în țara noastră. 

”La momentul acesta avem un ciclon foarte activ în jumătatea de vest a Europei. Mare atenție, acolo vorbim de cantități importante de apă și intensificări ale vântului.

Acum avem zone foarte active în jumătatea de vest a Europei și care se deplasează treptat înspre regiunile estice, inclusiv în zona țării noastre, însă acest lucru se va resimți abia de sâmbătă după-amiază.

Până atunci, astăzi, mâine, chiar și pe parcursul zilei de sâmbătă, în țara noastră vorbim de vreme frumoasă și caldă, chiar mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor atinge 30 și chiar vor depăși aceste valori, până la 33...34° în partea de sud a teritoriului”, a explicat meteorologul. 

Vremea se schimbă radical de sâmbătă

”De sâmbătă se schimbă vremea însă, ca urmare a unor sisteme frontale venite din zona continentului european, dar nu neapărat cu legătură directă cu ciclonul care se formează, care există de altfel acum în partea de vest a Europei. Acestea se vor mai schimba, însă, într-adevăr, și în zona țării noastre se va schimba vremea semnificativ.

Dacă sâmbătă vorbim de vreme frumoasă ca aspect, cu temperaturi foarte ridicate, de peste 30° în partea de sud a teritoriului, sisteme noroase vor aborda țara noastră sâmbăta după-amiază. Sâmbătă spre seară, dinspre nord-vestul teritoriului vor traversa toată țara, însă acest lucru se va resimți mai bine duminică, atunci când temperaturile vor scădea, vom avea cantități importante de apă, cantități ce vor depăși 40-50, poate chiar 70-80 l pe metrul pătrat”, a mai spus Alina Șerban.

”Temperaturile scad foarte mult”

”Până atunci va fi soare și frumos, aproape că lipsesc precipitațiile cu desăvârșire, însă de sâmbătă după-amiază până luni dimineață ne așteptăm la intervale de timp în care să avem și instabilitate atmosferică, mai ales în jumătatea de sud a țării, acest lucru însemnând averse torențiale, deci cantități mari de apă și, în intervale scurte de timp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și căderi de grindină.

De altfel, intensificări ale vântului vom avea cam în toate regiunile, mai mult în cele estice. Duminică, în condițiile în care temperaturile scad foarte mult, de sâmbătă până duminică vom avea diferențe de 10, poate chiar peste 10°, asociate cu intensificările de vântului. Acestea vor fi resimțite mult mai scăzute decât cele înregistrate în termometrele meteorologice. Masa de aer rece care ne afectează se va menține și pe parcursul săptămânii viitoare”, a concluzionat meteorologul ANM în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: ciclon vremea ploi
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close