Temperaturi resimțite de peste 46° la această oră în mai multe zone din România. Cel mai cald este în sudul și vestul țării, iar meteorologii nu au vești deloc bune. Este cod portocaliu de caniculă și mâine pentru sudul țării, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat.
Europa ar putea atinge în această săptămână cea mai ridicată temperatură din istoria continentului, sunt așteptate atenție în Sicilia și Sardinia, adică în Italia, temperaturi maxime de 48°C la umbră.
De altfel, Ministerul Sănătății din Italia a emis o alertă roșie pentru 16 orașe din Italia, inclusiv Roma și Florența. Iar căldura sufocantă din Italia a făcut și o victimă, un muncitor de 44 de ani, care a murit la spital, după ce s-a prăbușit pe șantier.
Și în Grecia lucrurile sunt grave. Acropole din Atena, unei inter-atracțiile turistice de top al țării, a fost închisă din cauza temperaturilor sufocante de peste 40°. În Spania, meteorologii au prelungit până miercuri alerta de caniculă.
De asemenea, probleme sunt și în Statele Unite ale Americii și în Japonia, iar în China un record de temperatură care s-a înregistrat duminică 52,2°C într-un oraș din nord-vestul țării.
Precedentul record de temperatură în China, de 50,3° fusese atins în anul 2015. Foarte interesant este că în ianuarie, în această zonă din China a fost înregistrată temperatura de -53°C în ianuarie și acum sunt 52,2° cu plus, așa cum arată tot contextul din întreaga planetă.
Meteorologul Meda Andrei a explicat la Antena 3 CNN ce ne așteaptă în perioada următoare
"Deocamdată astăzi este una dintre cele mai calde zile. Mâine se mai restrânge codul partea de nord, de centru, de nord-est, mare parte va avea temperaturi mult mai ușor de simțit, de acceptat.
Însă în continuare, Banatul, Crișana, Dobrogea vor fi cu Cod Galben pentru temperaturi în general de 34-37°, iar Oltenia, mare parte din Muntenia cu 38-39°.
Așadar, și mâine așteptăm valori ridicate, 38-39. Prin urmare, la soare, așa cum se întâmplă de fiecare dată, temperatura resimțită poate fi cu 5-6-7-8° mai mare decât cea care este la umbră. În centrul Capitalei, pe asfalt pot să fie 50° și au și fost.
De aceea, pentru că există diferențe foarte mari pe suprafețe foarte mici, în funcție de mediu în care se înregistrează acestea. Noi raportăm, la fel ca toate țările din de pe glob, din comuni din comunitatea meteorologică, doar temperaturile la 2 metri în adăpostul meteorologic, pentru a le putea cumpăra, pentru că altfel, dacă mergem la Casa Scânteii, de exemplu, pe asfalt, jos, când traversăm strada, pot să fie 50° la nivelul la care noi respirăm, să fie 44° dacă mergem încă 20 de pași, ajungem în Herăstrău, unde temperatura poate fi mult mai plăcută decât acolo unde am fost, să spunem, în trafic. Așadar, nu se pot face comparații între aceste valori decât cele pe care le raportăm noi. Dar, da, dintotdeauna la soare temperatura a fost mai ridicată.
Prin urmare, este bine în perioada aceasta, în afară de faptul că nu ar trebui să ieșim în plin soare între orele 12:00 și 17:00, dacă suntem nevoiți să preferăm umbra acolo unde temperaturile sunt mai agreabile decât în plin soare.
- În ce condiții s-ar putea emite Cod Roșu de caniculă?
Pe de o parte, un val de căldură persistent și atunci putem coborî puțin pragurile față de temperaturile măsurate la umbră. Altfel, la valori de temperatură de peste 40° frecvent 1-2-3 zile, chiar mai mult se poate emite acest cod roșu? Depinde puțin de zona în care ne aflăm.
Una este să înregistrăm 40° să spunem, la Oradea, și alta este în Capitală. Aceste aprecieri, inclusiv pentru cod, se fac și în funcție de climatologie. În Capitală și în partea de sud a țării, frecvent și în fiecare vară se înregistrează temperaturi mari. De pildă, anul trecut, în 2022, în 23 iulie, dacă nu mă înșel, au fost temperaturi de peste 40-41° la Calafat.
Deci, atâta timp cât în fiecare an se înregistrează altfel de valori, nu este de cod roșu, pentru că se încadrează cumva în climatul locului. Dar dacă sunt valori care depășesc cu mult mediile climatologice și ceea ce ar trebui să fie, atunci se emite Cod Roșu. De pildă, cea mai mare temperatură averii este cea de 44,5° înregistrată la Ionsion, în Brăila.
Iar dacă vrem s-o ignorăm pe acesta, să spunem următoarea este pentru luna iunie de iulie, de 44,3° la Calafat, înregistrat în anul 2007. Așadar, atunci când ne apropiem de astfel de valori sau ceva mai mici în alte zone ale țării Miercurea Ciuc, de pildă, unde de obicei temperaturile sunt mai scăzute, atunci da, se poate emite cu se poate emite Codul Roșu și dacă va fi nevoie, se va emite.
Dacă nu se îndeplinesc condițiile, bineînțeles, vom rămâne la galben, la portocaliu, pentru că valul de căldură va persista cel puțin pe întreg parcursul acestei săptămâni în partea de sud a țării. Aici temperaturi de 34-39. Izolat este posibil să se facă 40° rămâne de văzut, pentru că se estimau 40° și la și în zilele anterioare și mai mult de 39,4 nu s-au realizat, prin urmare sunt niște modele.
Realitatea ne poate dovedi dacă în viitor, se realizează sau nu. Deci, prin urmare, 38-39° sunt certe.
- Ne vom confrunta mai departe cu acest val de căldură, care, iată, ar putea aduce în Europa cea mai mare temperatură înregistrată vreodată din istoria măsurătorilor.
Nu este exclus niciodată să se întâmple acest lucru. Mai avem mult din luna iulie, luna lui Cuptor și, de asemenea, luna august întreagă.
Nu se poate exclude recordul și în zona țării noastre, dar deocamdată modelele sunt mai de încredere pe termen scurt, iar deocamdată, cel puțin la nivelul acestei săptămâni, vă spuneam, temperaturi în general de 38-39° aici, în partea de sud. Și, da, pot să fie izolat 40° cu o probabilitate mai mare în lunca Dunării. Rămâne de văzut dacă se vor realiza și după aceea.
Semnele sunt că, cel puțin pentru teritoriul României, nu ar fi cazul să depășim aceste valori de până acum, dar în măsura în care vom avea aceste date, cu siguranță le vom anunța. Și, repet, nu este exclus absolut nimic în acest context. Însă dacă temperaturile acestea foarte mari sunt, să spunem, pe partea de vest a continentului, spre Spania, spre Italia, la noi este un pic mai bine, pentru că trebuie să existe un echilibru în atmosferă.
Dacă masa de aer cald urcă mul spre latitudini mai nordice, un aer un pic un pic mai răcoros ar trebui să coboare dinspre nord către partea de sud. Așadar, cu cât este mai cald în sud-vest și în vest, cu atât de mai bine ar fi în zona României și invers.
Dacă la noi o cupolă din aceasta de masă de aer cald ar cuprinde partea de sud-est a continentului. În partea centrală, de exemplu, ar fi ceva mai răcoare, din motive v-am spus de trebuie să existe întotdeauna un echilibru. într-o parte, dacă este mult prea cald, în alta va fi ceva mai răcoros și revenim de la ce am pornit. Nu putem exclude recorduri și în zona României, aproape zilnic. Și noi avem recorduri zilnice.
Însă dacă vor fi lunare sau dacă va fi cea mai caldă vară și în zona României rămâne de văzut. Deocamdată toate recordurile care au fost în Europa s-au întâmplat atunci când România nu s-a apropiat de astfel de valori sau am fost departe de ce se poate mai rău din acest punct de vedere în țara noastră", a pus meteorologul Meda Andrei la Antena 3 CNN.