Antena 3 CNN Meteo Totul despre indicele temperatură-umezeală și "pragul critic" ITU din prognozele meteo | Este esențial de știut, pentru protejarea sănătății noastre

Totul despre indicele temperatură-umezeală și "pragul critic" ITU din prognozele meteo | Este esențial de știut, pentru protejarea sănătății noastre

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:49 13 Iul 2023 Modificat la 13:01 13 Iul 2023
canicula
Totul despre indicele temperatură-umezeală și pragul critic ITU din prognozele meteo Sursa foto: Profimedia Images

Meteorologii ANM au transmis că astăzi, 13 iulie 2023, "indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități".

Acest indice are legătură cu disconfortul termic resimțit de corpul uman - o stare de stres agresiv, cu efecte extrem de negative, uneori letale, pe care organismul o resimte atunci când nu poate face față căldurii extreme. 

Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge sau depăşeşte pragul de 80 unităţi.

Citește și: Temperatura maximă suportată de corpul uman. Dincolo de acest prag, hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase

Valorile ITU ce indică o stare de confort/ disconfort termic

  • ITU cu valori mai mici de 65 se consideră stare de confort termic
  • ITU între 66 79 stare de alertă termică
  • ITU peste 80 se consideră stare de disconfort termic

Exemplu: Dacă facem un calcul la o umiditate de 50%, constatăm că, de-abia sub 20 de grade Celsius, ITU este acceptabil. Dacă la aceeaşi umiditate calculăm ITU la 31,5 de grade Celsius obţinem un index de 80 de unități.

Prin transpiraţie, omul elimina excesul de căldură din corp, iar în cazul în care umiditate este ridicată, iar aerul saturat, organismul nu mai elimină firesc surplusul de apă. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cauzate de insolație, hipertermie, epuizare termică sau șoc termic.

Cum se calculează indicele temperatură-umezeală (ITU)

ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori:

  • Temperatura aerului în grade Celsius, care se ia la umbră, la înălţimea standard de 2,00 metri. Dacă aceasta depăşeşte 35 de grade Celsius, vorbim de caniculă
  • Umezeala relativă a aerului, definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente.

Formula de calcul este următoarea (după E. Teodoreanu, I. Bunescu): ITU = (T * 1,8 + 32) - (0,55 - 0,0055 * H)[(T * 1,8 + 32) - 58], în care: T- temperaura aerului în °C, U – umiditatea relativă în %.

×
x close