Prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 8 aprilie - 6 mai 2024, indică temperaturi mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României.
Astfel, în săptămâna 8 - 15 aprilie 2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile nordice.
În săptămâna 15 - 22 aprilie 2024, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.
Estimările meteorologice pentru ultima săptămână din aprilie arată o temperatura medie a aerului la valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
În săptămână 29 aprilie - 6 mai 2024, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile sudice şi sud-estice, iar în rest va fi în general deficitar.
ANM a publicat şi caracterizarea climatică a lunii aprilie, o lună reprezentativă de primăvară, mai stabilă decât martie, fenomenele specifice iernii fiind rar resimţite, în timp ce fenomenele extreme de vară au o frecvenţă foarte redusă.
"Sub influenţa dominantă a circulaţiei aerului dinspre vest şi sud-vest şi ca o consecinţă a schimbărilor în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară a aerului înregistrează un salt evident faţă de lunile anterioare", susţin meteorologii.
Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2023, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii aprilie are valori pozitive în cea mai mare parte a teritoriului României. Cele mai ridicate valori medii de temperatură, peste 12 grade Celsius, se înregistrează în sudul şi sud-vestul ţării.
În topul anilor cu cele mai calde luni aprilie s-au remarcat: 1968, 1989, 2000, 2016, 2018.