Antena 3 CNN Meteo Taifunurile se formează mai aproape de regiunile de coastă din cauza schimbărilor climatice. Studiu: ”Ar putea să inducă noi riscuri”

Taifunurile se formează mai aproape de regiunile de coastă din cauza schimbărilor climatice. Studiu: ”Ar putea să inducă noi riscuri”

taifun imagine satelit
Imagine din satelit cu taifunul Hanna, din 2023. Sursa foto: NASA via Getty Images
de Mia Lungu    |    01 Aug 2024   •   07:00

Taifunurile din Asia de Sud-Est se formează mai aproape de regiunile costiere, se intensifică mai repede şi durează mai mult timp deasupra uscatului din cauza schimbărilor climatice, arată un studiu publicat miercuri de cercetători din Singapore şi din Statele Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.

Publicat în revista ştiinţifică Climate and Atmospheric Science, noul studiu "evidenţiază schimbări semnificative în comportamentul cicloanelor tropicale în Asia de Sud-Est".

Aceste schimbări includ "o formare tot mai frecventă în proximitatea zonelor de coastă şi o deplasare mai lentă pe uscat, ceea ce ar putea să inducă noi riscuri pentru acea regiune", au explicat cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, Universitatea Rowan din statul american New Jersey şi Universitatea Pennsylvania din Statele Unite.

Comunităţile costiere şi oraşele precum Hai Phong din Vietnam şi capitala Thailandei, Bangkok, ar urma astfel, potrivit studiului, "să se confrunte cu ameninţări fără precedent de furtuni mai îndelungate şi mai intense".

"Studiul nostru arată că atunci când cicloanele traversează oceane mai calde din cauza schimbărilor climatice, ele absorb mai mulţi vapori de apă şi mai multă căldură", a declarat Benjamin Horton, director al Observatorului Pământului din cadrul NTU din Singapore şi coautor al studiului.

"Asta înseamnă vânturi mai puternice, ploi mai abundente şi mai multe inundaţii atunci când taifunurile ating uscatul", a adăugat el.

„Trebuie să acţionăm pentru a reduce emisiile, pentru a limita efectele furtunilor viitoare"

Autoarea principală a studiului, Andra Garner, de la Facultatea de ştiinţe ale Pământului şi de mediu din cadrul Universităţii Rowan, a declarat că persoanele care trăiesc de-a lungul zonelor costiere dens populate din regiunea menţionată sunt cele mai vulnerabile.

"Există două lucruri de reţinut: în primul rând, ar trebui să acţionăm pentru a reduce emisiile, pentru a limita efectele furtunilor viitoare", a declarat ea.

"În al doilea rând, ar trebui să acţionăm acum pentru a proteja acele zone costiere în viitor, care se vor confrunta probabil cu o agravare a impactului generat de cicloanele tropicale independent de emisiile viitoare", a concluzionat Andra Garner.

Săptămâna trecută, ploile intense provocate de taifunul Gaemi au cauzat inundaţii grave în capitala statului Filipine, Manila, şi în anumite zone ale oraşului Kaohsiung din Taiwan.

Gaemi, cel mai puternic taifun care a lovit Taiwanul în ultimii opt ani, a ucis cel puţin cinci oameni şi a rănit sute de persoane.

În Filipine, taifunul Gaemi a exacerbat ploile sezoniere şi a declanşat inundaţii şi alunecări de teren care au ucis cel puţin 30 de oameni. 

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close