Antena 3 CNN Meteo Septembrie devine a patra lună de vară în România. Roxana Bojariu, climatolog: „Stresul termic are un efect asupra sănătății”

Septembrie devine a patra lună de vară în România. Roxana Bojariu, climatolog: „Stresul termic are un efect asupra sănătății”

copaci frunze colorate toamna seceta caldura
Toamnă secetoasă, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    03 Sep 2024   •   18:45

Septembrie devine a patra lună de vară, iar temperaturile resimţite pe timpul nopţii ar fi trebuit să fie cele de pe timpul zilei. Marți, a fost cea mai călduroasă dimineaţă de septembrie din ultimii 65 de ani.

Cele mai ridicate valori termice s-au înregistrat la stațiile:

  •  Șiria - jud. Arad 25 grade
  • Dumbrăvița de Codru - jud. Bihor 24 grade
  • Oravița - jud. Caraș-Severin 24 grade
  • Râmnicu Sărat - jud. Buzău 23 grade
  • Focșani - jud. Vrancea 21 grade 
  • Tecuci - Jud. Galați 21 grade

Şi astăzi, şi mâine avem mai multe coduri de caniculă în vigoare: Cod Portocaliu pentru judeţele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, dar şi cod galben.

„Aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea”

Roxana Bojariu, climatolog, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, la ce fenomene meteo ar trebui să ne așteptăm, de acum înainte, în contextul schimbărilor climatice tot mai accentuate.

„Incendiile de vegetație, de cele mai multe ori, sunt provocate de om, dar sunt favorizate ca extindere, ca intensitate, de aceste temperaturi foarte ridicate și de absența umidității, de absența precipitațiilor, care au determinat existența unei vegetații uscate foarte ușor de aprins și care întreține focul.

Avem iarăși impacturi în marile aglomerări urbane. Acolo stresul termic are un efect asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.

Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut, poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.

Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență.”, a precizat Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close