Antena 3 CNN Meteo Se răcoreşte vremea: zonele unde temperaturile scad şi cu 10 grade. Prognoza meteo ANM pentru perioada 1-14 iulie

Se răcoreşte vremea: zonele unde temperaturile scad şi cu 10 grade. Prognoza meteo ANM pentru perioada 1-14 iulie

Georgiana Adam
6 minute de citit Publicat la 14:11 01 Iul 2024 Modificat la 14:11 01 Iul 2024
ploaie meteo Getty Images / RomoloTavani
Ploile pot apărea după data de 10 iulie, potrivit prognozei ANM. Sursa foto: Getty Images / RomoloTavani

Perioada prelungită de caniculă va fi întreruptă de câteva zile mai răcoroase la începutul acestei luni, iar ploile pot apărea după data de 10, potrivit prognozei ANM publicată luni şi valabilă pentru intervalul 1-14 iulie.

În Banat, media temperaturilor maxime va fi în scădere în primele zile ale lunii iulie, de la 35 de grade până la 26 - 27 de grade. Apoi, acestea vor creşte treptat, astfel încât, din 7 iulie până spre finalul intervalului, vor fi maxime termice, în medie, de 33 - 35 de grade.

Media minimelor termice va oscila între 14 şi 20 de grade, cu valorile mai scăzute la finalul primei săptămâni din interval. Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică în primele patru zile din luna iulie, urmând ca, până la finalul intervalului de prognoză, probabilitatea de apariţie a acestora să fie în scădere.

În Crişana, în primele zile din luna iulie, valorile termice vor fi în scădere semnificativă, astfel încât media maximelor termice va scădea de la 34 de grade, spre 23 - 24 de grade. Începând din 4 iulie, regimul termic va fi în creştere treptată, iar temperaturile vor ajunge până în jurul a 32 - 33 de grade, valori care se vor menţine până la finalul celei de-a doua săptămâni.

În ceea ce priveşte media minimelor termice, aceasta va oscila între 13 şi 18 de grade, cu valorile mai scăzute la mijlocul primei săptămâni din interval. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică se vor înregistra în primele zile ale lunii iulie, iar până la finalul intervalului de prognoză probabilitatea de apariţie a acestora să fie în scădere.

În Transilvania, în primele zile ale lunii iulie, media maximelor termice va fi în scădere semnificativă, de la 34 de grade până spre 23 - 24 de grade, dar va creşte treptat începând din 4 iulie. Astfel, până la finalul intervalului, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30 - 31 de grade.

Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 13 şi 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în primele zile din interval, iar până la finalul acestuia condiţiile pentru averse şi descărcări electrice vor fi reduse.

În Maramureş, la începutul lunii iulie, vremea se va răcori simţitor, iar temperaturile maxime vor fi, în medie, de la 32 de grade, în scădere spre 21 - 22 de grade. Din 4 iulie se va resimţi o nouă încălzire, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de 31 de grade.

Media minimelor termice se va situa, în general, între 13 şi 16 grade, cu cele mai scăzute valori până la finalul primei săptămâni din interval. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi în primele zile din interval, urmând ca, până la finalul acestuia, probabilitate de apariţie a averselor să fie redusă.

În Moldova, până la jumătatea primei săptămâni de prognoză, vremea se va răci, apoi va intra într-un nou proces de încălzire pentru câteva zile, iar în a doua săptămână de anticipaţie, regimul termic să nu mai varieze semnificativ. Media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 35 - 36 de grade, până spre 24 - 26 de grade, în data de 3 iulie, şi va creşte spre 32 de grade în jurul datei de 8 iulie.

Până la sfârşitul intervalului de prognoză, maxima va oscila uşor în jurul acestei valori. Pe parcursul nopţilor, media valorilor termice va fi în scădere de la 18 - 19 grade, la începutul intervalului, până spre 14 - 15 grade, în data de 4 iulie, iar în cea de-a două săptămână se va situa în jurul valorii de 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 2-5 iulie şi după data de 10 iulie.

În Dobrogea, după o uşoară scădere de temperatură în primele zile din interval, tendinţa vremii va fi de încălzire treptată până la finalul primei săptămâni de prognoză, urmând ca în a doua săptămână de anticipaţie valorile termice să oscileze uşor de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime, mediate regional, vor scădea de la 32 - 33 de grade, la începutul intervalului, până spre 30 de grade, pe 4 iulie, după care vor creşte spre 33 - 34 de grade şi se vor menţine în jurul acestor valori pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Media temperaturilor minime, cu mici oscilaţii de la o noapte la alta, va fi de 19 - 21 de grade. Fenomene specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile mai ales în intervalul 3-6 iulie, precum şi după data de 10 iulie.

În Muntenia, vremea se va răci până la jumătatea primei săptămâni de prognoză, apoi se va încălzi din nou pentru câteva zile, urmând ca în a doua săptămână de anticipaţie regimul termic să înregistreze variaţii importante. În aceste context, media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 36 - 38 de grade, până spre 28 de grade, în data de 3 iulie, însă va creşte spre 35 de grade în jurul datei de 8 iulie, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză va oscila uşor în jurul acestei valori.

Pe parcursul nopţilor, media valorilor termice va fi în scădere de la 18 - 19 grade, la începutul intervalului, până spre 16 grade, în data de 4 iulie, iar în cea de-a două săptămână se va situa în jurul valorii de 18 grade. Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, cu o probabilitate mai mare în intervalul 2-5 iulie şi după data de 10 iulie.

În Oltenia, vremea se răceşte în primele zile din interval, dar ulterior va intra într-un nou proces de încălzire pentru câteva zile. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic nu va mai varia semnificativ. Media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 36 de grade, până spre 26 de grade, în data de 3 iulie, urmând să crească spre 34 - 35 de grade, în jurul datei de 8 iulie. Până la sfârşitul intervalului de prognoză temperaturile vor oscila uşor, în jurul acestor valori.

Pe parcursul nopţilor, media valorilor termice, va fi în scădere de la 18 - 19 grade, la începutul intervalului, până spre 15 grade, în data de 4 iulie, iar în cea de-a două săptămână se va situa în jurul valorii de 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 2-5 iulie, dar şi după 10 iulie.

La munte, în primele zile din interval, vremea se va răci, apoi va intra într-un nou proces de încălzire pentru câteva zile, urmând ca în a doua săptămână de anticipaţie regimul termic să nu mai aibă variaţii importante. Media temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 22 - 24 de grade, până spre 14 - 15 grade, în data de 3 iulie, urmând să crească spre 22 de grade în jurul datei de 8 iulie, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză să oscileze uşor în jurul acestei valori.

Pe parcursul nopţilor, media valorilor termice, va fi în scădere de la 13 - 14 grade, la începutul intervalului, până spre 8 - 9 grade, în data de 4 iulie, după care va creşte spre 13 grade, în data de 8 iulie şi ulterior se va menţine în jurul acestei valori. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi mai ridicate în intervalul 2-5 iulie şi după data de 10 iulie. 
 

×
x close