Antena 3 CNN Meteo Bucureștiul și 9 județe, sub cod roșu de căldură. 12 județe, sub cod portocaliu

Bucureștiul și 9 județe, sub cod roșu de căldură. 12 județe, sub cod portocaliu

Bucureștiul și 9 județe, sub cod roșu de căldură. 12 județe, sub cod portocaliu
Canicula produce în continuare un disconfort termic accentuat | Foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2024   •   08:31

Cea mai mare parte a ţării se va afla duminică sub incidenţa Codurilor roşu, portocaliu şi galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, potrivit unei avertizări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.



Potrivit meteorologilor, Bucureştiul şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa se vor afla sub Cod roşu.

Astfel, în Capitală şi în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38 - 39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi local Oltenia se vor afla sub incidenţa Codului portocaliu.

În aceste regiuni, valul de căldură se va intensifica şi se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Judeţele avertizate cu Cod portocaliu de caniculă sunt: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea (nord), Argeş (nord), Dâmboviţa (nord), Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea şi Galaţi.

Sub Cod galben de căldură se vor afla regiuni din Banat, sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei, unde valul de căldură se va menţine, dar se va diminua ca intensitate. Aici, temperaturile maxime vor fi în general între 31 şi 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

Judeţele sub Cod galben sunt: Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iaşi, Constanţa (jumătatea de vest), Tulcea (partea de vest).

Nopţi tropicale şi disconfort termic accentuat

De asemenea, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, unde este în vigoare codul portocaliu de caniculă. În aceste regiuni care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Sub avertizare sunt județele Mehedinți, Gorj, Prahova, Ialomița, Călărași, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila și partea muntoasă din județele Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

În Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei, valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate, aici fiind în vigoare duminică o avertizare cod galben de caniculă. Este vorba de județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iași, precum și jumătatea vestică a județelor Tulcea și Constanța.

În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

UPDATE: Temperaturi resimțite la ora 14:00

  • 40 grade Turnu Măgurele
  • 40 grade Slatina
  • 40 grade Râmnicu Vâlcea
  • 40 grade Târgu Jiu
  • 39 grade București
  • 39 grade Giurgiu
  • 39 grade Alexandria
  • 39 grade Timișoara
  • 39 grade Craiova
  • 39 grade Drobeta Turnu Severin

×
Subiecte în articol: meteo ANM vremea cod roşu de caniculă
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close