Ciclonul ce se formează în Marea Neagră va aduce ploi deosebit de abundente şi vânt foarte puternic în zona de est a ţării. În timp ce România este în continuare lovita de fenomene extreme.
Elena Mateescu, director ANM, a vorbit la Sinteza Zilei despre fenomenele meteo extreme așteptate în zilele următoare, inclusiv despre apariția unui ciclon care se va forma în Marea Neagră şi care va ajunge și în România.
”Este posibil ca în continuare în jumătatea estică și mai ales partea de sud-est a țării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, să fie cele mai afectate, mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri, de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitații care să depășească în continuare la nivel local 30-50 l/mp și de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină", a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3. Aceasta nu a exclus ca, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, să fie emisă şi o alertă de cod roșu.
Miercuri, o nouă mini-tornada a fost filmata la Babadag, in județul Tulcea. Imaginile cu norul pâlnie format i-au înspăimântat pe localnici.
Un tânăr de 17 ani a fost luat de viitură
Şi nu lipsesc nici tragediile. Un adolescent de 17 ani si-a pierdut viața după ce a fost luat de o viitură în localitatea Tăureni din Harghita.
”Băiatul se afla pe câmp cu animalele, iar in momentul când a început ploaia torențială, acesta a vrut sa ajungă la animale trecând peste un pârâu, însă debitul si volumul pârâului s-a mărit foarte repede și a fost luat de ape, din păcate, și s-a produs tragedia”, a declarat Szabo Zsolt, prefect de Hunedoara.
O localitate, la un pas de a fi izolată
Un drum județean, care face legătura între municipiul Odorheiu Secuiesc şi comuna Dealu, a fost afectat de ploile torențiale, iar pe o bandă de circulație o porțiune s-a surpat, traficul fiind restricționat pentru mașinile de mare tonaj. Mai multe case au fost inundate în Odorheiu Secuiesc, și în satele din împrejur.
Directorul general adjunct al Direcției Generale Tehnice din cadrul Consiliului Județean Harghita, Adrian Chiorean, a precizat că s-a identificat o rută alternativă pentru mașinile de mare tonaj, traficul de persoane și circulația mașinilor de intervenție nefiind afectate de restricția de circulație.
Primarul localități Dealu spune că drumul care face legătura de la Odorheiu Secuiesc către Dealu, DJ 134 C, care s-a surpat, afectează grav situația economică a comunei, unde sunt mai multe firme de prelucrare a lemnului, care folosesc mașinile de mare tonaj, iar alternativa de circulație este foarte îngustă pentru mașinile mari.
La fata locului s-a deplasat și prefectul județului Harghita, Szabó Zsolt, care i-a asigurat pe localnici că nu vor fi izolați și că activitatea socio-economică a comunei nu va fi afectată. Prefectul spune ca va face demersuri la Guvern pentru a dizloca fonduri de a reface drumul. Drumul deja era afectat de alunecările de teren, sunt toate studiile și documentația făcute, așa că firma câștigătoare la licitație poate să se apuce de lucru, dacă vor fi și fonduri.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, ploile torențiale au inundat pivnițele mai multor case din Odorheiu Secuiesc, precum și subsolul unui bloc, pompierii intervenind pentru evacuarea apei. De asemenea, probleme s-au înregistrat și în alte comune din zona Odorhei, comitetele locale pentru situații de urgență urmând să efectueze un bilanț al pagubelor produse de inundații.