Antena 3 CNN Meteo Ninsori, ploi, dar și temperaturi de 22 de grade, în acest weekend! Zonele unde se va depune strat de zăpadă

Ninsori, ploi, dar și temperaturi de 22 de grade, în acest weekend! Zonele unde se va depune strat de zăpadă

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 11:16 24 Feb 2023 Modificat la 11:26 24 Feb 2023
prognoza meteo vremea
Ninsori, ploi dar și temperaturi de 22 de grade, în acest weekend! Zonele unde se va depune strat de zăpadă Sursa foto: getty images

În acest sfârșit de săptămână vom avea parte de o vreme schimbătoare și cu mari contraste între regiuni. În timp ce în sudul țării, temperaturile vor depăși, local, 20 de grade, în nord, vest, centru și, local, în nord-est sunt așteptate ploi abundente și ninsori. 

Vineri, 24 februarie, temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 12 grade în cea mai mare parte a țării. Ceva mai răcoare va fi în nordul Munteniei și Olteniei, în timp ce în Banat și sudul Munteniei se vor atinge până la 13 - 15 grade. 

În același timp, vor fi intervale în care va ploua, în general slab și trecător, în majoritatea regiunilor. Pe alocuri, ploile vor avea și caracter de aversă, iar în zonele de munte va ninge. 

Începând din seara zilei de vineri, ploile vor avansa dinspre vestul țării și vor cuprinde regiunile nordice și centrale în prima parte a zilei de sâmbătă, 25 februarie. Local, va ploua și în sudul țării, iar pe spații mai restrânse și în est. 

De asemenea, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă în Muntenia, Dobrogea și Moldova, unde temperaturile vor urca până la 15 - 20 de grade. 

Noaptea, aria precipitațiilor se va extinde din nou în jumătatea nordică a țării, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare în zonele mai înalte din Transilvania, Banat și nord-vestul Moldovei, scrie meteoradar.ro.

Ninsori, ploi și soare duminică

Duminică, 26 februarie, vom asista la un contrast termic impresionant între nordul și sudul țării. Astfel, în timp ce în vestul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei, temperaturile abia vor atinge 1 - 3 grade la prânz, în sudul Munteniei sunt așteptate maxime de până la 20 - 22 de grade. 

Spre seară și în cursul nopții, vor fi și intervale cu ninsoare puternică, mai ales în nordul Transilvaniei, vestul Banatului și nord-vestul Moldovei, dar temperaturile ridicate și solul cald vor îngreuna depunerea zăpezii. 

Praf saharian în România 

Începând de vineri, 24 februarie, până luni, 27 februarie, teritoriul României va fi afectat de o pătrundere de praf saharian. Pe alocuri, precipitațiile ar putea depune o parte din aceste pulberi atmosferice pe anumite suprafețe. 

Primul transport de praf saharian din acest an va afecta și România. Local, unde concentrațiile vor fi mai mari, aceste pulberi s-ar putea depune vizibil pe mașini și alte suprafețe, iar acolo unde va ninge ar putea da și o nuanță specifică stratului de zăpadă. 

Cantități mari de praf din Sahara au ajuns în unele părți ale Europei în ultimele zile. Acesta constă în principal din praf mineral foarte fin, care poate fi ridicat ușor în atmosferă la înălțimi de la 5 până la 10 kilometri. 

În România, nu va ajunge o cantitate mare de praf și nu sunt așteptate efecte negative asupra calității aerului. Acolo unde vor fi precipitații slabe, care nu pot să dizolve eficient pulberile din atmosferă, depunerea prafului poate să fie ceva mai vizibilă pe unele suprafețe, precum caroseria sau parbrizul mașinilor. 

Deoarece în următoarele zile vom avea parte și de ninsori în unele zone, izolat stratul de zăpadă depus în această perioadă ar putea avea o ușoară nuanță gălbuie. În general însă, depunerile de praf nu vor depăși 0,5 grame pe metrul pătrat. 

Ce este transportul de praf saharian? 

Deși ar putea părea un fenomen exotic, transportul de praf de origine sahariană către Europa este un fenomen relativ comun pentru această perioadă din an. După ciclurile de îngheț - dezgheț din timpul iernii, în Sahara există o rezervă mare de pulberi fine, care pot fi ușor antrenate de vânt. 

Atunci când circulația aerului este favorabilă, acest praf poate fi transportat și spre Europa, în special către țările din sudul continentului. La concentrații ridicate, praful din deșert poate afecta sănătatea umană și chiar sectorul energetic. Alergiile, în special, sunt atunci intensificate, iar praful afectează generarea de energie solară. 

În perioada următoare, concentrația efectivă de praf atmosferic va fi redusă, mai ales în zona României, astfel încât efectele vor fi abia perceptibile. 

×
x close