Antena 3 CNN Meteo Urmează două săptămâni cu temperaturi extreme, dar și cu furtuni. Prognoza meteo până la finalul lunii iulie

Urmează două săptămâni cu temperaturi extreme, dar și cu furtuni. Prognoza meteo până la finalul lunii iulie

termometru caldura canicula
Termometru deformat de căldură. Sursa foto: Getty Images
15 Iul 2024   •   13:32

Agenția Națională de Meteorologie a publicat, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 15-28 iulie. Valul de caniculă va persista pe tot parcursul perioadei, temperaturile atingând din nou pragul de 40 de grade Celsius în anumite zone ale țării. Începând cu data de 17 iulie, se anunță și averse și descărcări electrice în majoritatea regiunilor.

Vremea în Banat

Valul de căldură se va menține intens la începutul intervalului, când mediile maximelor vor fi de 40 de grade, apoi vremea va intra într-un proces de răcire, iar maximele vor ajunge la medii de 34 de grade în data de 20 iulie, după care nu vor mai avea variații semnificative.

Temperaturile minime vor fi în jurul a 20 de grade, mediat regional, până în 21 iulie, caracterizând în continuare nopți tropicale, apoi vor coborî la 16 grade.

Probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi mai ridicată după data de 17 iulie. Acestea se vor manifesta cu precădere în cursul după-amiezilor și izolat pot deveni intense.

Vremea în Crișana

Valul de căldură va fi intens în primele două zile, apoi va diminua treptat, astfel încât până la finalul intervalului de prognoză, valorile termice se vor apropia de cele caracteristice acestei perioade. 

Temperaturile maxime vor avea medii între 36 și 39 de grade până în 19 iulie, apoi vor ajunge la 30...32 de grade. Regimul termic nocturn va mai caracteriza nopți tropicale, cu 20 de grade mediat regional până spre finalul primei săptămâni, apoi va coborî spre 16 grade.

Ploi în general pe arii restrânse și sub formă de aversă se vor semnala cu precădere după-amiaza, pe aproape tot parcursul intervalului. 

Vremea în Transilvania

În primele două zile din interval canicula va fi intensă și persistentă, cu medii ale maximelor de 36...38 de grade, apoi se va pondera treptat, astfel că regimul termic diurn va avea valori între 30 și 34 de grade, mediat regional. 

Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 16 și 18 grade până pe 15 iulie, apoi vor coborî ușor spre 14 grade.

Fenomene de instabilitate atmosferică, respectiv averse și descărcări electrice vor fi probabile aproape în fiecare după-amiază, dar din 19 iulie acestea vor deveni mai intense și pe areale mai mari.

Vremea în Maramureș

Valul de căldură se va retrage și va diminua treptat în intensitate, mai ales din 17 iulie. Temperaturile maxime vor fi în medie între 32 și 36 de grade între 15 și 19 iulie, apoi vor mai avea ușoare oscilații în jurul a 30 de grade. Regimul termic nocturn va fi relativ staționar până în data de 20 iulie, la valori de 19 grade mediat regional, după care va marca un proces de scădere treptată spre minime mediate în jurul a 14 grade.

Vor fi averse și descărcări electrice după-amiaza pe spații restrânse, dar foarte probabil ca, în intervalul 18...22 iulie, gradul de instabilitate atmosferică să fie în accentuare și acestea să se manifeste pe arii mai extinse.

Vremea în Moldova

Până în data de 17 iulie, valul de căldură va fi intens, astfel că media maximelor se va situa în jurul a 39 de grade, însă ulterior, acesta se va retrage treptat, astfel încât valorile termice diurne vor oscila între medii de 32...34 de grade. Regimul termic nocturn va caracteriza nopți tropicale, cu minime de 20....22 de grade mediat regional, însă din data de 20 iulie va marca o scădere spre valori de 16...18 grade.

Probabilitatea apariției ploilor va fi mai ridicată în intervalul 18...22 iulie. Vor fi mai ales averse însoțite de descărcări electrice, ce izolat pot deveni torențiale și mai intense.

Vremea în Dobrogea

Valul de căldură va diminua treptat în intensitate și valorile termice vor marca o scădere mai semnificativă din data de 19 iulie. În aceste condiții, regimul termic diurn va debuta cu medii de 36...38 de grade, dar până la sfârșitul intervalului va junge la 32 de grade mediat regional. Nopțile vor fi tropicale pe aproape tot parcursul intervalului, cu medii ale minimelor între 20 și 24 de grade, dar cel mai cald se estimează a fi între 16 și 19 iulie.

În mare parte din interval regimul pluviometric va fi deficitar. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice, respectiv averse și descărcări electrice, va fi mai ridicată în zilele de 18, 19 și 20 iulie.

Vremea în Muntenia

Vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic accentuat în primele zile de prognoză, astfel încât maximele vor fi în medie de 40 de grade, însă din data de 17 iulie temperaturile vor scădea treptat și vor avea variații între 34 și 38 de grade. Minimele termice vor caracteriza în continuare nopți tropicale, cu valori medii de 20...22 de grade, pe intervalul 15...20 iulie, după care vor coborî spre 18 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat între 18 și 22 iulie și se va manifesta cu precădere în cursul după-amiezilor, prin averse ce pot avea și aspect torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. 

Vremea în Oltenia

Între 15 și 18 iulie maximele vor avea media în jurul valorii de 40 de grade, regiunea fiind în continuare sub persistența masei de aer cald, însă până în data de 20 iulie se va resimți o răcire, spre medii ale maximelor de 32 de grade. După această dată, nu vor mai fi variații semnificative în regimul termic diurn, acesta se va situa, în medie, între 34 și 36 de grade. Minimele termice se vor menține ridicate, în jurul a 20 de grade mediat regional, dar din data de 23 iulie vor scădea ușor spre valori în jurul a 18 grade.

Între 19 și 22 iulie vremea va deveni instabilă. Se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce izolat pot deveni mai intense.

La munte

Vremea se va răci treptat până în data de 20 iulie, astfel că maximele vor varia între 28 și 22 de grade mediat regional, iar minimele vor fi între 16 și 20 de grade. Ulterior, nu vor mai fi variații semnificative, astfel încât regimul termic diurn va fi, în medie, de 20 de grade, iar cel nocturn de 12...14 grade.

Se vor semnala averse și descărcări electrice în cursul după-amiezilor pe arii restrânse, dar din data de 18 iulie vor fi în extindere și în intensificare. 
 

×
Subiecte în articol: meteo prognoza meteo ANM vremea
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close