Antena 3 CNN Meteo Codul roșu de caniculă a fost prelungit. Sunt anunțate temperaturi sufocante, dar și furtuni și vijelii în jumătate de țară

Codul roșu de caniculă a fost prelungit. Sunt anunțate temperaturi sufocante, dar și furtuni și vijelii în jumătate de țară

termometru soare
O nouă zi caniculară în întreaga ţară. Foto: Hepta
de Ioana Coman    |    17 Iul 2024   •   08:37

ACTUALIZARE Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru ziua de joi, 18 iulie. Vom avea în continuare temperaturi sufocante, cu maxime de până la 42 de grade. Pentru ziua de miercuri a fost emis și un cod galben de vijelii în jumătate de țară.

Cod galben de vijelii

De miercuri, ora 12.00, până joi, ora 02, va fi în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

Codul roșu de caniculă a fost extins

Codul roșu de temperaturi extreme a fost prelungit și pentru ziua de joi, 18 iulie, însă doar pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

În aceste zone, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în sud-estul țării.

Cod portocaliu de caniculă

Joi, 18 iulie, în Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod galben de caniculă

Tot joi, în sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ȘTIREA INIȚIALĂ

Miercuri, avertizarea Cod roşu va fi în vigoare în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei şi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral de 33 - 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 - 24 de grade.

Tot miercuri va fi în vigoare şi un Cod portocaliu de caniculă, val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei.

"În Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33 - 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale", avertizează meteorologii.

Valul intens de căldură se va menţine şi în Capitală pe parcursul zilei de miercuri, disconfortul termic fiind în continuare deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 24 - 25 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Potrivit ANM, în a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat şi va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă şi disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a ţării. 

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close