Fenomenul La Nina revine în această iarnă. Vom avea temperaturi mai mari decât în mod normal în aproape întreaga Europă, cu puţine precipitaţii, în decembrie și ianuarie. Potrivit meteorologilor, de-abia în luna februarie vremea ar urma să se răcească semnificativ, transmite severe-weather.eu.
Iarna 2024 - 2025 ar putea fi diferită de cea anterioară, iar meteorologii sunt în alertă. În timp ce anul trecut fenomenul El Nino și-a pus o amprentă puternică asupra sezonului rece, anul acesta va fi „iarna La Nina”.
Efectele asupra vremii sunt mai pronunțate în timpul lunilor de iarnă din emisfera nordică și sunt resimțite mai slab în timpul verii.
Cum va afecta La Nina vremea
O prognoză arată că fenomenul meteorologic La Nina va fi prezent în Pacificul de Nord, în timp ce din Canada și până în sudul Groenlandei va fi o zonă largă de joasă presiune. Acest fenomen ar urma să afecteze mai ales zona de nord a Europei, curentul fiind împins nord din cauza zonei de înaltă presiune de peste continent.
Fenomenul La Nina se traduce printr-o răcorire a Oceanului Pacific oriental pe parcursul unei perioade cuprinse între un an şi trei ani, producând efecte inverse faţă de El Nino asupra climei globale.
Ce efecte are la Nina asupra diferitelor zone de pe glob:
La Nina afectează clima globală, ducând la extreme meteorologice diferite în funcție de regiune:
- America de Nord: Ierni mai reci și umede în nordul Statelor Unite și secete în sud
- America de Sud: Secete severe în țările din sudul continentului, în timp ce în nordul Braziliei sunt ploi abundente
- Asia și Australia: Precipitații abundente în Asia de sud-est și Australia
- Africa: Estul Africii poate avea parte de ploi abundente, ceea ce poate duce la inundații, în timp ce sudul Africii se confruntă cu secete severe
- Europa: La Nina are un impact indirect asupra vremii în Europa. În general, poate contribui la ierni mai reci și mai uscate în partea de nord a continentului, dar aceste efecte sunt mai puțin predictibile comparativ cu alte regiuni
De asemenea, potrivit meteorologilor, acest sezon va fi mai uscat, cu nu prea multe precipitații.
În schimb, în nordul Europei s-ar putea înregistra o cantitate mai mare de precipitații. Aceeași situație ar putea avea loc și în sud și sud-est. În est, însă, va fi mai cald decât în mod normal.
Vreme mai rece în februarie
Așadar, sunt șanse mici să avem o iarnă autentică, cel puțin în lunile decembrie și ianuarie.
În America va fi, de asemenea, mai cald decât în mod normal pentru această perioadă, cu temperaturi mai mari în Canada, dar și în zone din SUA.
Cu toate acestea, în februarie, însă, vremea s-ar putea răci semnificativ, când un „coridor de aer rece” s-ar putea forma pe continentul european, care ar afecta în principal zona de nord-est, est, centru, dar și părți din sud.