Antena 3 CNN Meteo Imagini satelitare. ANM anunţă un potop periculos peste Bucureşti şi alte 21 de judeţe din ţară. Ce spune de viiturile de pe Dunăre

Imagini satelitare. ANM anunţă un potop periculos peste Bucureşti şi alte 21 de judeţe din ţară. Ce spune de viiturile de pe Dunăre

harta meteo romania
Vremea se schimbă radical în România de mâine dimineată. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    27 Sep 2024   •   20:44

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a explicat, la Antena 3 CNN, cele mai recente imagini satelitare, care arată că un potop periculos va lovi Bucureștiul, dar şi alte 21 judeţe din ţară, în acest weekend. De asemenea, au fost analizate şi ultimele hărți hidrologice, acolo unde Mateescu a explicat cum vor evolua viiturile de pe Dunăre. 

„Animația cantităților de precipitații care ne va afecta de la acest sfârşit de săptămână, începând de sâmbăta seara când va intra în vigoare şi avertizarea meteorologică de Cod Galben pentru bună parte din vestul ţării, având în vedere deja cantitățile de precipitații dinspre partea vestică a Europei, care, ca urmare a activității ciclonice din Mediterana, vor afecta şi zona ţării noastre.

Şi în partea de vest a ţării așteptăm cantități de precipitații de 30-40 l/mp, dar întradevăr până duminică punctul critic al acestui episod de stabilitate reprezintă ziua de duminică-spre luni noaptea şi luni. De marţi, intrăm într-o ameliorare din perspectiva cantităților de precipitații şi a ariei acestora.

Nu avem cantitățile cumulate până luni la ora 13:00, când avem în vigoare avertizarea de Cod Portocaliu care vizează bună parte din Oltenia, Muntenia Carpaţii Meridionali şi Orientali. Aici avem 21 de judeţe sub avertizare de Cod Portocaliu, inclusiv municipiul București, şi restul ţării în Cod Galben.

În zona avertizată de Cod Portocaliu vorbim de 60-80 l/mp, deci inclusiv în Capitală ne așteptăm undeva la 60-70 l/mp şi chiar cantități punctiforme de peste 100 l/mp", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

Referitor la viiturile de pe Dunăre, potrivit simulărilor făcute de hidrologi, Elena Mateescu a spus că „pe sectorul Dunării nu există probleme, inclusiv la intrarea în ţară, având în vedere debitul sub 8.000 mc/s în jurul datei de 2 octombrie când anticipăm că acest episod va intra în ameliorare, aşa cum am explicat de marţi.

În zona deltei Dunării trebuie să fim cel mai atenți, pentru că aici încă avem o zonă foarte mare în care vorbim de secetă pedologică extremă. Râurile din jumătatea sudică a ţării nu sunt atât de pline, încât să creeze probleme mari în ceea ce ar putea însemna adunarea pe sector. Chiar şi la debite de 12.000-13.000 mc/s, Dunărea face faţă, având în vedere că tot sectorul românesc este amenajat", a mai spus Elena Mateescu.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM prognoza meteo
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close