Antena 3 CNN Actualitate HARTĂ. Cod roşu, portocaliu şi galben de fenomene extreme în România. Este cel mai lung șir de zile cu avertizări de caniculă în august

HARTĂ. Cod roşu, portocaliu şi galben de fenomene extreme în România. Este cel mai lung șir de zile cu avertizări de caniculă în august

canicula getty images
Este posibil ca vara acestui an să devină cea mai călduroasă din istorie. Sursa foto: Getty Images
de Milena Niță    |    19 Aug 2024   •   10:08

Meteorologii au emis cod roşu, portocaliu şi galben de caniculă pentru marţi, aceasta fiind cel mai lung șir de zile cu avertizări pentru luna august.

Codul roşu de caniculă emis de ANM pentru mâine este valabil în județele Timiș și Arad, unde maximele vor atinge 38 de grade Celsius, prognozează meteolorogii.

Va fi disconfort termic deosebit de accentuat, iar  indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Codul portocaliu de marţi va afecta sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei.

Tot marţi, codul galben de caniculă este emis pentru Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei, Maramureș, precum și cea mai mare parte a Moldovei.

Meteorologii spun că acesta este cel mai lung șir de zile cu avertizări de caniculă pentru luna august, având în vedere că avem deja o săptămână cu avertizări cod portocaliu și suntem în a cincea zi de cod roșu, iar alertele au fost prelungite și pentru 20 august. Astfel, vom avea şase zile de cod roşu în august, până acum.

Astfel, este posibil ca vara acestui an să devină cea mai călduroasă din istorie. Până în acest moment, august are o abatere termică pozitivă de +3 grade.

COD ROȘU DE CANICULĂ

Marţi

Interval de valabilitate: 20 august

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Timiș și Arad 

În județele Timiș și Arad valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. 

Temperaturile  maxime vor fi în jurul a 38 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar  indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Minimele, de 18...23 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 20 august

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei

Valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. În sudul Banatului, nordul și centrul  Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei va fi  caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

În general, temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade și minimele de 18...23 de  grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 august

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat

Zone afectate: în Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei, Maramureș, precum și cea mai mare parte a Moldovei

Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei, Maramureș, precum și cea mai mare parte a Moldovei. 

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36  de grade. 

Notă: în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării”, se arată în informarea emisă luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Şi astăzi, ţara noastră este sub avertizări de caniculă, inclusiv cod roşu, pe care ANM le-a prelungit.

COD ROȘU DE CANICULĂ

ASTĂZI

Interval de valabilitate: 19 august

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Timiș și Arad

În județele Timiș și Arad valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv. Temperaturile  maxime vor fi în general de 38...39 de grade. 

Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat,  iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 19 august

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul  Moldovei

Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul Moldovei. 

Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU)  va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade și minimele de 18...23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 august

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat

Zone afectate: cea mai mare parte a țării

Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai  mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade”, potrivit ANM.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close