Antena 3 CNN Meteo Furtuna tropicală Kirk s-a transformat în uragan: Imagini din satelit cu fenomenul meteo care crește tot mai mult în intensitate

Furtuna tropicală Kirk s-a transformat în uragan: Imagini din satelit cu fenomenul meteo care crește tot mai mult în intensitate

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:58 02 Oct 2024 Modificat la 19:58 02 Oct 2024
uraganul kirk satelit
Imagine din satelit cu uraganul Kirk care crește tot mai mult în intensitate. Sursa foto: NOAA via Profimedia Images

Uraganul Kirk a continuat să se deplaseze miercuri în mijlocul Atlanticului de Nord, însoţit de vânturi maxime susţinute de 130 km/h, şi ar urma să se transforme în uragan major în următoarele 24 de ore, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite EFE, potrivit Agerpres.

NHC a anunţat în buletinul său emis miercuri dimineaţă (ora locală) că uraganul Kirk se afla la 1.930 km vest de insulele Capului Verde, în largul coastei de nord-vest a Africii, şi la 2.060 km est de Antilele Mici, fără a reprezenta o ameninţare pentru zonele populate.

Kirk, un uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte de intensitate, înaintează spre nord-vest cu 22 km/h şi îşi va menţine traiectoria în următoarele zile.

În acelaşi timp, meteorologii NHC monitorizează dezvoltarea unei zone de joasă presiune situată la câţiva kilometri sud-sud-vest de arhipelagul Capului Verde, care s-ar putea transforma într-o depresiune tropicală sau o furtună tropicală în următoarele 24 de ore.

Această activitate ciclonică intervine într-un moment în care autorităţile din sud-estul Statelor Unite se luptă cu efectele dezastruoase ale uraganului Helene, care a lovit nord-vestul statului Florida în noaptea de joi spre vineri şi a provocat ulterior pagube însemnate în state precum Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Virginia şi Tennessee.

Potrivit Agenţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, sezonul uraganelor din Atlantic, care a început oficial la 1 iunie, ar putea prezenta o activitate "peste medie", cu opt până la 13 uragane, dintre care între patru şi şapte ar putea fi uragane majore.

De la începutul acestui sezon al uraganelor s-au format şapte astfel de fenomene meteorologice: Beryl, Debby, Ernesto, Francine, Helene, Isaac şi Kirk.

×
Parteneri
x close