Antena 3 CNN Meteo Furtuna tropicală Kirk înaintează în Oceanul Atlantic: Există riscul de a se transforma într-un uragan puternic

Furtuna tropicală Kirk înaintează în Oceanul Atlantic: Există riscul de a se transforma într-un uragan puternic

uragan satelit furtuna
Uragan observat din satelit, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    01 Oct 2024   •   19:50

Furtuna tropicală Kirk a avansat marţi în Oceanul Atlantic, existând riscul de a se transforma în uragan până la sfârşitul zilei şi chiar de a atinge joi o categorie importantă, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Furtuna Kirk era însoţită de vânturi maxime susţinute de 95 km/h marţi dimineaţa şi se deplasa în direcţie vest-nord-vest cu 22 km/h.

Kirk se afla marţi în sud-vestul Oceanului Atlantic de Nord, la o distanţă de 1.505 kilometri vest de insulele africane Capul Verde. Nu a fost emisă o avertizare de furtună pentru zonele costiere.

Meteorologii NHC monitorizează cu atenţie două mari "zone de presiune scăzută" din Atlantic, care au potenţialul de a se transforma săptămâna aceasta în depresiune sau furtună tropicală.

Una dintre ele este situată în sud-vestul Mării Caraibilor şi produce furtuni puternice în timp ce se îndreaptă spre Golful Mexic. Potrivit NHC, aceasta prezintă un risc de 40% de a deveni depresiune sau furtună tropicală în weekend.

De asemenea, NHC, cu sediul la Miami, monitorizează o altă zonă de presiune scăzută situată la câţiva kilometri sud-vest de arhipelagul Capului Verde, care s-ar putea transforma într-o depresiune tropicală în următoarele 48 de ore, pe măsură ce înaintează deasupra bazinului estic al Atlanticului.

Această activitate ciclonică intervine într-un moment în care autorităţile din sud-estul Statelor Unite se luptă cu efectele dezastruoase al uraganului Helene, care a lovit nord-vestul statului Florida în noaptea de joi spre vineri şi a provocat ulterior pagube însemnate în state precum Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Virginia şi Tennessee.

Potrivit Agenţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, sezonul uraganelor din Atlantic, care a început oficial la 1 iunie, ar putea prezenta o activitate "peste medie", cu opt până la 13 uragane, dintre care între patru şi şapte ar putea fi uragane majore.

×
Subiecte în articol: furtuni uragane oceanul Atlantic
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close