Temperaturile sunt mai ridicate luni la deal și la munte, decât la câmpie, contrar comportamentului normal al atmosferei. Se înregistrează astfel fenomenul pe care meteorologii îl denumesc inversiune termică.
O hartă cu temperaturile arată că la ora 13.00 se înregistrau 3 grade la Sinaia, la cota 1500, 14 grade la Câmpina și un grad la București.
Ce este inversiunea termică
Inversiunea termică este un fenomen atmosferic în care temperatura crește odată cu altitudinea, contrar comportamentului normal al atmosferei.
În mod obișnuit, în zonele joase, precum cele de la nivelul mării, temperatura este mai mare decât la altitudini mai mari. În cazul inversiunii termice, acest model se inversează, iar aerul mai cald rămâne deasupra aerului rece.
Cum apare inversiune termică
Acest fenomen este favorizat de lipsa mișcărilor ascendente ale maselor de aer, care sunt inhibate de anumite condiții atmosferice, adesea amplificate de efectele schimbărilor climatice. Absența acestor mișcări împiedică amestecul natural al aerului cald și rece. În timpul nopții, solul pierde rapid căldura acumulată în timpul zilei, transferând-o aerului aflat în contact direct cu el. Aerul răcit astfel devine mai dens și se acumulează în zonele joase, cum ar fi văile, unde temperaturile ajung să fie dimineața mai mici.
În condiții de inversiune termică, aerul care coboară din straturile superioare ale atmosferei se încălzește pe măsură ce se comprimă, consolidând stratul de aer cald deasupra celui rece.
De asemenea, inversiunile termice sunt mai probabile atunci când există contraste mari de temperatură între zi și noapte.
Unul dintre efectele majore ale inversiunii termice este acumularea poluării în apropierea solului. Lipsa mișcărilor de aer împiedică dispersia particulelor poluante în atmosferă, ceea ce poate duce la deteriorarea calității aerului și la probleme de sănătate pentru populație.