Antena 3 CNN Meteo Europa de Vest se confruntă cu un val de căldură extremă, în toiul Jocurilor Olimpice: Săptămâna aceasta se anunță caniculă severă

Europa de Vest se confruntă cu un val de căldură extremă, în toiul Jocurilor Olimpice: Săptămâna aceasta se anunță caniculă severă

harta canicula iulie 2024
Harta cu temperaturile anormale prognozate în Europa. Sursa foto: Copernicus
de Mia Lungu    |    29 Iul 2024   •   13:41

În timp ce luna iulie a continuat cu valuri de căldură în sudul și estul Europei, canicula se răspândește acum și spre vestul Europei, potrivit Severe Weather.

Cea mai mare parte a Europei de Vest se va confrunta cu un val de căldură scurt, dar intens, odată cu începerea Jocurilor Olimpice 2024. O masă de aer cald va răspândi temperaturi care vor depăși pragul de +40 °C în unele părți ale Franței și se vor apropia din nou de +45 °C în Spania.

Conform previziunilor modelelor meteorologice globale, temperaturile din ultimele zile ale lunii iulie vor fi mult peste medie în sudul și mai ales în vestul Europei. Cele mai anormale temperaturi ridicate sunt prognozate în Franța, Benelux și peninsula Iberică, la începutul acestei săptămâni.

Până la jumătatea lunii iulie, modelul general deasupra Europei s-a transformat într-unul stabil, inducând un val de căldură prelungit în partea de sud a continentului. Temperaturile au bătut recorduri în sudul și estul Europei, cu căldură de lungă durată și nopți extrem de calde. Acestea au scăzut, în cele din urmă, săptămâna trecută.

Cu toate acestea, valul de căldură s-a intensificat din Sahara Occidentală în Peninsula Iberică. Marocul și Algeria au doborât mai multe recorduri de temperaturi maxime diurne și minime nocturne, iar Spania și Portugalia au depășit +45 °C la mijlocul săptămânii trecute.

Miercuri, 24 iulie, s-au înregistrat până la +42 °C în capitala Spaniei, comunitatea Madrid (Aranjuez) și +42,3 °C în zona Ciudad Universitaria. A fost mult mai cald în sudul și sud-vestul Spaniei, inclusiv în sudul Portugaliei. El Granado, Spania, a înregistrat miercuri +45,6 °C. Alvega, Portugalia, a fost puțin mai scăzută; temperatura maximă s-a încheiat la +45,5 °C.

O temperatură minimă record a fost înregistrată în Portalegre, Portugalia: temperaturile nocturne nu au coborât sub +28,6 °C.

În Africa de Nord, căldura toridă este normală în luna iulie, dar acesta a fost, de asemenea, un eveniment istoric. La Tindouf, în Algeria, s-a înregistrat o temperatură minimă de +35,6 °C, cea mai ridicată de până acum pentru această stație. Temperatura maximă din timpul zilei a fost de +48 °C. Marocul a doborât câteva recorduri istorice ale stațiilor, Kasba Tadla a încheiat la +48,3 °C, iar Beni Mallal și-a egalat recordul cu +47,7 °C.

Acest tip de vreme va continua în sudul Europei, în restul lunii iulie și se va extinde până la începutul lunii august. În același timp, o răspândire treptată a vremii calde va urma, de luni, atingând punctul culminant deasupra Franței în timpul primei săptămâni a Jocurilor Olimpice.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close