Antena 3 CNN Meteo Elena Mateescu, directorul ANM, avertizare meteo pentru următoarele ore: "Descărcări electrice, vijelii, grindină"

Elena Mateescu, directorul ANM, avertizare meteo pentru următoarele ore: "Descărcări electrice, vijelii, grindină"

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de tip cod galben de vijelii și de ploi torențiale în Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

elena mateescu director anm
Elena Mateescu, directorul ANM, avertizare meteo pentru următoarele ore Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2022   •   12:56

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit la Antena 3 despre evoluția fenomenelor meteorologice în orele următoare.

"La ora 13 până în această seară la ora 20 va fi în vigoare o atenționare meteorologică de Cod Galben pentru șase județe din partea de sud-est a țării, acolo unde perioadele de instabilitate termică accentuată se vor caracteriza prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torențiale, și izolat căderi de grindină, cantitățile de apă putând depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, izolat 30 de litri pe metrul pătrat.

Din punct de vedere termic, o vreme caldă și astăzi. Ieri am înregistrat cele mai ridicate valori în partea de Vest a țării, 32 de grade la Timișoara, Banloc și Jimbolia, în Capitală 29 de grade la Filaret.

Astăzi, valorile de temperaturi se vor situa în general între 22 până la 31 de grade, cu o maximă de 30 de grade și în Capitală.

Pe parcursul nopții au fost emise 18 avertizări de tip now casting de cod portocaliu pentru că instabilitatea atmosferică  accentuată în partea de Vest, Nord-Vest, centru a țării s-a manifestat prin averse torențiale, intensificări ale vântului. Am avut intensificări la nivel local peste 90 de km/h, vijelii, confirmate deja în multe județe din partea de Vest și centru a țării și cantități de apă de până la 52 de litri la Rânca, în județul Gorj.

Aceast căldura acumulată pe parcursul zilei generează fenomene specifice condițiilor de instabilitate care se manifestă prin averse torențiale, vijelii, izolat căderi de grindină. Astăzi pentru cele șase județe este posibil să consemnăm astfel de fenomene, iar această atenționare meteorologică o să fie dublată de aceste avertizări tip now casting pe secvențe scurte de timp, cu anticipație de 0 până la 6 ore, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice", a transmis Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3.

×
Parteneri
x close