”Astăzi și mâine este posibil să avem o pauză în ceea ce privește gradul accentuat de instabilitate atmosferică.
Din punct de vedere termic va fi o vreme apropiată de normalul datei din calendar, cu maxime de până la cel mult 28-29 de grade Celsius, inclusiv în capitală.
Vineri este posibil să vorbim din nou de o vreme în general instabilă”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
De săptămâna următoare însă, este posibil ca România să se confrunte cu primul val de căldură din acest an.
”Primele date la acest moment indică posibilitatea ca începând din data de 20 să vorbim de primele zile cu valori de temperaturi specifice unei zile de caniculă, mai mari de 35 de grade Celsius.
Avansul de aer tropical va aborda și partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv zona țării noastre, astfel încât începând din data de 20, apoi progresiv de la o zi la alta, cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, să vorbim despre prezența acestui val de aer foarte cald care să aducă pentru zona de vest, sud, sud-est a țării, valori de peste 35 de grade Celsius și în zona țării noastre.
Dacă vrem să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”, a mai spun Elena Mateescu.
Europa, ”arsă” de un dom de căldură. Temperaturi de până la 45 de grade
Diagramele meteo arată o probabilitate foarte mare, în această săptămână, a unui val puternic de căldură, care se va dezvolta mai întâi în sud-vestul Europei, apoi se va răspândi treptat în vestul Europei.
Domul de căldură puternică va persista săptămâna aceasta în Franța și Spania.
Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică în acest weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au experimentat 40 de grade la orele de vârf.
Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 °C în sudul Franței și chiar mai mult în Spania, unde ar putea depăși 45 °C. Ambele țări ar putea depăși unele recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. Acestea vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru vestul și sud-vestul Europei pentru prima jumătate și mijlocul lunii iunie.
Recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 °C.
Căldura va cuprinde, de asemenea, Germania și Anglia în cursul acestei săptămâni și s-ar putea extinde până săptămâna următoare.
Ce este domul de căldură
Domul de căldură este termenul pe care îl folosim în cazul temperaturilor extrem de ridicate. Acesta descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. De obicei rămâne acolo câteva zile consecutive sau chiar săptămâni.
Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea acestea depășesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii sau la începutul sezonului de toamnă, scrie SevereWeather.
Temperaturi de până la 45 grade
Valul de căldură anunțat pentru această săptămână în sud-vestul Europei este de așteptat să se extindă în mai multe țări și să dureze cel puțin 5-7 zile, posibil chiar mai mult în sudul Franței și Peninsula Iberică.
Temperaturile sunt prognozate a fi și mai mari în zilele următoare când sunt așteptate cele mai mari valori ale acestui val de căldură. Temperaturile din Spania și Portugalia ar putea depăși 42-43°C în regiunile sudice. La nivel local sunt posibile și temperaturi de vârf în timpul zilei, atingând 44-45 °C.
Domul de căldură se va răspândi, de asemenea, spre nord și nord-est în Franța, Elveția și vestul Alpilor. De asemenea, spre vestul Germaniei și Anglia weekendul următor.