Antena 3 CNN Meteo După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile

După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile

termometru inghetat
Unele zone din Europa vor avea o iarnă mai rece decât în ultimii ani, spun experții. Sursa foto: Getty Images
de M.L.    |    16 Oct 2024   •   18:32

O iarnă blândă în 2024-2025 ar putea crește cererea de gaze cu cel puțin 8-10 miliarde de metri cubi, iar una rece cu cel puțin 20-25 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice (OIES).

Cea mai recentă analiză trimestrială a OIES privind gazele arată că câteva zile de vreme rece în septembrie au reamintit cât de important poate fi impactul temperaturilor asupra cererii de gaze în toate sectoarele, în special în sectorul rezidențial și comercial.

Probabilitate crescută ca unele zone din Europa să aibă o iarnă mai rece

„La momentul redactării raportului, era încă prea devreme pentru a obține o prognoză meteo solidă pentru această iarnă, dar primele indicii arată o probabilitate ridicată ca Europa de Vest și Centrală să fie afectată de temperaturi mai scăzute decât anul trecut, din cauza fenomenului La Nina, deși temperaturile pot fi totuși mai ridicate decât media pe termen lung', se arată în raport.

Raportul a precizat că piața mondială a gazelor se restrânge din nou, cererea din Asia determinând o redresare semnificativă.

În ciuda caracteristicilor fundamentale slabe din Europa, prețurile au crescut în al treilea trimestru al anului 2024 din cauza constrângerilor de aprovizionare și a concurenței sporite pentru GNL. Producția europeană a scăzut ușor, agravată de întreruperile conductelor din Norvegia, care au menținut prețurile ridicate la gaze.

Unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii actuale a prețurilor este restrângerea pieței mondiale a GNL. Importurile asiatice de GNL au crescut în timpul verii, cu o cerere deosebit de puternică din partea Chinei, Indiei și Japoniei. În ciuda cererii reduse de gaze din Europa, prețurile au crescut din cauza ofertei limitate.

Dacă temperaturile scad brusc, se pot declanșa noi creșteri ale prețurilor

Piața rămâne vulnerabilă pe măsură ce se îndreaptă spre iarnă, cu posibilitatea ca un sezon mai rece să agraveze situația de deficit de gaze din Europa.

Raportul avertizează că La Nina ar putea aduce condiții mai reci, ceea ce ar duce la creșterea cererii de încălzire, în special după două ierni blânde care au redus presiunea asupra nivelurilor de stocare. Dacă temperaturile scad brusc, acest lucru ar putea declanșa noi creșteri ale prețurilor, pe măsură ce Europa se va strădui să umple stocurile, care sunt deja aproape de capacitate la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.

Dependența puternică a Europei de importurile de GNL, în special având în vedere limitele de reglementare privind flexibilitatea stocării, înseamnă că va continua să plătească o primă pentru aprovizionare, în special pe măsură ce concurează cu cererea în creștere din Asia.

În cazul în care iarna se va dovedi mai rece decât se preconizează, Europa ar putea fi nevoită să importe GNL suplimentar, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pe măsură ce piața mondială se va restrânge și mai mult.

Europa, care a consumat 550 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019, a consumat 534 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2020, 553 miliarde de metri cubi în 2021, 496 miliarde de metri cubi în 2022 și 465 miliarde de metri cubi în 2023.

×
Subiecte în articol: La Nina iarnă Europa
Parteneri
x close