Antena 3 CNN Meteo Directorul ANM anunţă "săptămâna africană" în România. Harta secetei pentru această vară

Directorul ANM anunţă "săptămâna africană" în România. Harta secetei pentru această vară

harta secetei 2024
Harta secetei pentru acest an
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2024   •   23:00

O nouă cupolă de foc acoperă mare parte din țară. În sud, maximele vor ajunge la peste 38°C. Ne aşteaptă o săptămână cu temperaturi demne de Africa. Directorul ANM Elena Mateescu prezintă şi harta secetei pentru întreaga vară. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 17 iunie - 1 iulie 2024. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi în creștere, iar disconfortul termic va fi accentuat în perioada următoare. În Banat, până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, va deveni caniculare, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca de la 31° în prima zi până în jurul a 37° în ultimele zile.

Până sâmbătă, 22 iunie, vremea va fi într-un proces de încălzire. Și în Crișana, disconfortul termic se va accentua treptat, iar în ultimele zile va fi și caniculă. Media temperaturilor maxime va urca de la 29° în prima zi până în jurul a 36° în ultimele. În Moldova vremea se va încălzi, iar disconfortul termic se va accentua treptat, în special în jumătatea sudică a regiunii, până spre sfârșitul primei săptămâni.

În Oltenia și Muntenia, până în data de 22 iunie, vremea va deveni extrem de caldă, va fi caniculară pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca de la 33° în prima zi până spre 37-38° în ultimele trei ale acestei săptămâni.

Săptămâna africană în România: temperaturi resimţite de peste 40 de grade

Directorul ANM Elena Mateescu a explicat în direct, în cadrul emisiunii În faţa Naţiunii, ce presupune anunţata săptămână africană din România. 

"Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România - 35°, astăzi, când am emis din nou o avertizare meteorologică de cod galben. Și aceasta cuprinde județe din partea de sud a țării, în mod deosebit la cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, unde contăm pe valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Temperaturile resimțite astăzi au fost deja 37-38° la ora 17:00, dar au fost foarte multe zone în care am înregistrat 37-38° la ora 15:00. 
O temperatură destul de greu de suportat în condițiile în care și aerul este mult mai uscat.

Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35° cu accente spre 37-38 în sud.

Cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși 37-38, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald, pentru că și valorile maxime se apropie și depășesc 35°, dar și nopțile devin tropicale. 

Dar vârful acestui episod, cu siguranță va fi începând de joi 38°, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38° la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită. Cu siguranță, pragul indicelui temperatură-umezeală peste 80-82 de unități, minimele pe parcursul nopților, până la 23°. 

Deci toată săptămâna foarte cald. Până duminică, coduri portocalii de caniculă.

Harta secetei din această vară

Și totuși, în cea mai ploioasă lună a anului observăm că încă ne situăm sub media lunară 84,5 avem doar 50. Chiar dacă pare că a plouat foarte mult, în continuare cantitatea de precipitaţii este insuficientă.

Comparativ, putem vedea evoluția cantităților de precipitații și rezerva de apă la finalul fiecărui sezon anotimp începând de la întâi septembrie 2000, iunie 2000.

Va urma iulie și august, unde este evidentă, starea de secetă pedologică, în special pentru jumătatea estică a țării, cu extindere la acest moment și în partea de sud-vest și vest a țării. 

Şi zona de sud, Bărăganul, Oltenia, toată este afectată de seceta pedologică.

După această săptămână foarte caldă și cu un deficit de precipitații, în condițiile în care se va menține arşiţa, cu siguranță vom vorbi de accentuarea fenomenului de secetă.

Vor mai exista și perioade în care să vorbim de fenomene de stabilitate, să putem respira.

Deja este posibil ca săptămâna cealaltă, în zilele de 24-25 iunie, să avem ușoare episoade de instabilitate."

Ce fel de an agricol vom avea?

La finalul anului agricol current, 31 august 2024 e posibil să încadrăm acest an în seria anilor agricoli cei mai secetoși, în condițiile în care în ultimii 20 de ani, în țara noastră, din 2001 și până în prezent, în fiecare deceniu am înregistrat o creștere a frecvenței anilor secetoși - cinci ani pe deceniu, comparativ cu deceniile anterioare, a avertizat Elena Mateescu. 

Începând din 1900 și până în prezent, aveam unu până la trei, cel mult 4 ani, dar acum deja trecem de pragul de 5 ani pe deceniu, ceea ce înseamnă, într-adevăr, că și în acest an, chiar dacă anul trecut, cel puțin pentru vestul, centru și nordul țării, precipitațiile au fost unele bune, am intrat în anul agricol curent, din a doua parte a verii anului 2023, cu secetă.

Ne amintim lunile septembrie-octombrie, cu precipitații foarte puține, un noiembrie care a adus în ultima decadă ploi, dar care nu au compensat ceea ce s-a înregistrat ca și nevoie de apă încă din vară. Iarna a fost una săracă și cea mai caldă iarnă din istorie și chiar și primăvara a adus doar în luna mai.

Tendința creșterii temperaturii aerului este una evidentă. 2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice și la nivel mondial, și în țara noastră, o abatere termică peste 2° pragul țintă de la Paris, și cu siguranță 2024 nu va face excepție, pentru că am început cu iarna cea mai caldă, cu ianuarie și fiecare lună a adus recorduri.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close