Antena 3 CNN Meteo Diferenţă de 16 grade Celsius de la o zi la alta, după caniculă. Mihai Huştiu, ANM: "O masă de aer rece va coborî dinspre Europa Centrală"

Diferenţă de 16 grade Celsius de la o zi la alta, după caniculă. Mihai Huştiu, ANM: "O masă de aer rece va coborî dinspre Europa Centrală"

Vor fi diferenţe de 16 grade Celsius de la o zi la alta, după canicula din aceste zile cu 48 de grade, iar astăzi şi mâine vor fi cele mai fierbinţi două zile din acest an de până acum.

de Milena Niță    |    25 Iul 2023   •   08:47

Va fi foarte cald în toată ţara, iar meteorologii au emis două coduri roşii de caniculă. Ne aşteaptă 48 de ore cu temperaturi de foc. În Bucureşti, vor fi 42 de grade Celsius la umbră, dar la nivelul solului vom resimţi peste 50 de grade.

Pentru prima dată, meteorologii au emis nu unul, ci două coduri roşii de caniculă, iar Capitala este afectată de ambele avertizări.

Mai multe instituţii au hotărât să-şi adapteze programul, astfel încât oamenii să vină la ghişee în afara orelor cu temperaturi ridicate.

"Avem cod portocaliu pentru jumătate din țară și cod roșu pentru câteva județe din sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, inclusiv Capitala este vizată de cod roșu. 

Cod roșu urmează să avem și miercuri pentru partea de sud-est, din nou Capitala, două zile în care în Capitală vom avea temperatură în jurul a 40 de grade, așadar disconfort termic deosebit de accentuat în aceste județe avertizate în cod roșu", a atenţionat Mihai Huştiu, meteorolog ANM, marţi, la Antena 3 CNN.

Mihai Huştiu, ANM: O masă de aer rece vine de miercuri şi aduce furtuni şi vijelii

De miercuri, însă, lucrurile se vor schimba în cea mai mare parte a ţării. 

O masă de aer rece coboară acum dinspre Europa Centrală, iar asta va aduce temperaturi mai scăzute şi în ţara noastră, ajungând ca joi, de exemplu, să avem cu până la 15 grade mai puţin faţă de ziua de marţi.

De asemenea, dacă miercuri vom avea 40 de grade în termometre, joi vor fi numai 24 de grade, mai arată prognoza meteo.

"Tot acest proces al schimbării masei de aer se va realiza prin furtuni intense pe alocuri, ne așteptăm din nou la rafale de vânt, vijelii puternice. 

În partea de nord-vest, am instituit un cod galben pentru fenomene asociate instabilității. De acolo încep aceste fenomene progresiv și cuprind treptat întreaga țară, dar la noapte zona vizată de instabilitate este cea de nord-vest, unde ne așteptăm la rafale de vânt de 70-80 de km pe oră, la vijelii puternice, grindină și cantităţi mari de apă în intervale scurte de timp", mai spune meteorologul Mihai Huştiu.

Aşadar, în zilele următoare România va fi din nou la extreme. Pe de o parte, val de căldură ce se intensifică pe sudul țării, iar pe de altă parte, și furtuni intense ce se vor extinde progresiv dinspre nord-vest și vor cuprinde până miercuri seara întreaga țară.

Cum facem faţă mai uşor caniculei

Pentru a nu risca probleme de sănătate, încercaţi să nu ieşiţi din casă între orele 11:00 şi 18:00, iar dacă totuşi o faceţi, îmbrăcaţi-vă cu haine deschise la culoare, folosiţi creme de protecţie solară şi beţi cât mai multă apă. Sunt câteva dintre sfaturile medicilor pentru azi şi mâine.

De asemenea, e bine să ştiţi că există centre la care puteţi merge să cereţi ajutor medical, dacă simţiţi că vi se face rău. 

În Bucureşti sunt deschise aproximativ 50 astfel de centre de prim-ajutor.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close