Antena 3 CNN Meteo Decesele cauzate de caniculă în Europa s-ar putea tripla, până la finalul secolului. Un nou studiu arată ce țări ar fi mai afectate

Decesele cauzate de caniculă în Europa s-ar putea tripla, până la finalul secolului. Un nou studiu arată ce țări ar fi mai afectate

termometru caldura
Termometru care indică temperaturi extreme. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    22 Aug 2024   •   22:55

Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, numărul acestora crescând disproporționat în țările din sudul Europei, precum Italia, Grecia și Spania, potrivit unui studiu, citat de The Guardian.

Frigul ucide mai mulți oameni decât căldura în Europa, iar unii au susținut că schimbările climatice vor aduce beneficii societății prin reducerea acestor decese. Însă studiul, publicat în Lancet Public Health, a constatat că numărul deceselor ar reacționa lent la încălzirea vremii și ar putea chiar să crească din cauza îmbătrânirii populației, care devine mai vulnerabilă la temperaturile periculoase.

În cazul în care încălzirea globală atinge un nivel catastrofal de 3C sau 4C, au concluzionat cercetătorii, creșterea numărului de decese cauzate de căldură va depăși cu mult scăderea numărului de decese cauzate de frig.

„Se așteaptă mult mai multe decese cauzate de căldură”

Cercetătorii au declarat că rezultatele sugerează că schimbările climatice ar putea reprezenta „provocări fără precedent” pentru sistemele de sănătate publică, în special în timpul valurilor de căldură.

„Pe măsură ce clima se încălzește și populația îmbătrânește, se așteaptă mult mai multe decese cauzate de căldură, în timp ce decesele cauzate de frig vor scădea doar ușor”, a declarat David García-León de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, coautor al studiului.

Decesele cauzate de vremea caldă ar putea ucide 129.000 de persoane pe an dacă temperaturile vor crește cu 3°C peste nivelurile preindustriale. În prezent, numărul deceselor cauzate de căldură în Europa se ridică la 44.000. Dar numărul anual de decese cauzate de frig și căldură în Europa ar putea crește de la 407.000 de persoane în prezent la 450.000 în 2100, chiar dacă liderii mondiali își ating obiectivul de încălzire globală de 1,5°C, conform studiului.

Cercetarea vine ca urmare a unei serii de valuri de căldură toridă care au făcut ravagii pe întregul continent. Rezultatele sale contestă argumentele celor care neagă schimbările climatice, conform cărora încălzirea globală este benefică pentru societate, deoarece mai puțini oameni vor muri de frig.

„Această cercetare ne reamintește foarte clar numărul de vieți pe care le punem în pericol”

Potrivit studiului, chiar și în Europa, cel mai răcoros continent locuit, viețile pierdute din cauza căldurii puternice le vor compensa pe cele salvate de frigul mai blând. Țările din Asia, Africa, Oceania și America sunt afectate de temperaturi și mai mortale.

„Această cercetare ne reamintește foarte clar numărul de vieți pe care le punem în pericol dacă nu acționăm suficient de rapid împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Madeleine Thomson, șefa departamentului de impact și adaptare la schimbările climatice din cadrul organizației caritabile de cercetare în domeniul sănătății Wellcome, care nu a fost implicată în studiu.

Triplarea prevăzută a deceselor directe cauzate de căldură în Europa „nu reprezintă nici măcar imaginea completă”, a adăugat ea, menționând cercetările care leagă căldura extremă de avorturi spontane și de o sănătate mintală mai proastă. „Și mai sunt și efectele indirecte. Am văzut deja cum fenomenele de căldură extremă pot provoca pierderea recoltelor, devastarea incendiilor de vegetație, deteriorarea infrastructurii critice și afectarea economiei - toate acestea vor avea efecte în lanț asupra vieții noastre.”

Țările din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia și Grecia, sunt cele mai expuse riscului

Cercetătorii au modelat datele din 854 de orașe pentru a estima decesele cauzate de temperaturile ridicate și scăzute de pe întregul continent. Ei au constatat că căldura ar ucide mai mulți oameni în toate părțile Europei, dar că povara cea mai grea ar cădea asupra țărilor din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia și Grecia, precum și asupra unor părți din Franța.

Aceștia au estimat că numărul deceselor cauzate de temperaturile inconfortabile ar crește cu 13,5% în cazul în care planeta s-ar încălzi cu 3°C - un nivel de degradare a climei puțin mai ridicat decât se preconizează că vor provoca politicile - ceea ce ar duce la 55.000 de decese suplimentare. Majoritatea celor care vor muri vor fi în vârstă de peste 85 de ani.

Gary Konstantinoudis, un epidemiolog de la Centrul MRC pentru Mediu și Sănătate, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că studiul a fost de înaltă calitate și a oferit informații valoroase, dar a avertizat că prezicerea deceselor legate de temperatură este complexă și va conține întotdeauna incertitudine.

Analiza s-a bazat pe un studiu anterior care a presupus că efectul temperaturii asupra ratelor de deces a fost constant între 2000 și 2019, a spus el, dar alte studii au raportat o scădere din cauza unor factori precum îmbunătățirea asistenței medicale și modificările infrastructurii. „Dacă nu se ține cont de acest lucru, este de așteptat să se supraestimeze impactul viitor al căldurii asupra mortalității”, a spus el.

„Este fundamental să abordăm problema la rădăcină, abordând problema emisiilor de gaze cu efect de seră”

Studiul a extrapolat, de asemenea, datele privind mortalitatea cauzată de căldură de la orașe la regiunile rurale, care se confruntă cu mai puțin stres termic.

Elisa Gallo, epidemiolog de mediu la ISGlobal, care a studiat mortalitatea cauzată de căldură în Europa și care nu a fost implicată în studiu, a declarat că este „din ce în ce mai esențial” să ne adaptăm la creșterea căldurii.

Cercetătorii au încurajat guvernele să ia în considerare politici de reducere a numărului de decese, cum ar fi investițiile în spitale, crearea de planuri de acțiune și izolarea clădirilor. Ei au subliniat că creșterea preconizată a numărului de decese a fost determinată de modificările structurii populației și ale climei din Europa.

„Dacă dorim să evităm să ajungem la cel mai pesimist scenariu, este fundamental să abordăm problema la rădăcină, abordând problema emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Gallo.

Cercetătorii au concluzionat că eforturile de adaptare ar trebui să se concentreze asupra regiunilor cu șomaj ridicat, sărăcie, schimbări economice structurale, emigrație și îmbătrânirea populației. Ei au afirmat că astfel de zone sunt mai puțin capabile să se adapteze la daunele climatice și, de asemenea, mai afectate de creșterea numărului de decese cauzate de căldură.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close