Antena 3 CNN Actualitate De ce ciclonul Ashley s-ar putea să fie Cassandra. Cine stabilește numele furtunilor

De ce ciclonul Ashley s-ar putea să fie Cassandra. Cine stabilește numele furtunilor

GettyImages-673747736
Un nou ciclon intră la finalul acestei săptămâni în România. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    26 Sep 2024   •   16:20

Furtunile din Europa poartă, începând cu anul 2015, un nume decis în cadrul unui sistem interguvernamental european, asemănător cu modul în care americanii denumesc uraganele. O listă cu nume este publicată în fiecare an, în luna septembrie, și este valabilă pentru tot anul, până în luna august. Există mai multe grupuri de națiuni care denumesc furtunile, iar în funcție de locul unde aceasta se formează, în momentul în care există o probabilitate de răspândire pe scară largă, furtuna primește un nume.

În 2015 EUMETNET (Rețeaua Serviciilor Meteorologice Europene), o organizație interguvernamentală europeană al cărei obiectiv este să garanteze și să faciliteze cooperarea între serviciile naționale meteorologice și hidrologice ale Europei, a înființat proiectul „Storm naming”, pentru a numi cele mai intense furtuni așa cum se întâmplă deja în Statele Unite ale Americii pentru uragane. Pentru acest program, Europa a fost împărțită în diferite grupuri de națiuni. Numele furtunilor din noul sezon au fost anunțate chiar înainte de începerea sezonului pe 28 august 2024. Furtunile care au loc până la 31 august 2025 vor fi incluse în acest sezon.

În funcție de locul unde se formează furtuna, serviciul meteorologic din țara respectivă decide un nume pentru aceasta. Țările Europei sunt împărțite în mai multe grupuri. Când o țară stabilește un nume, comunică acest lucru pentru ca numele să fie păstrat. Numele alese pentru fiecare grup de țări sunt în ordine alfabetică, alternând genurile.

De ce ciclonul Ashley s-ar putea să fie Cassandra

Următoarea furtună anunțată pentru centrul și estul Europei a fost denumită generic în presa din România Ashley. Însă, aceasta nu a primit încă un nume oficial. Ashley ar fi fost primul nume liber pe lista grupului nord-vestic, format din Marea Britanie, Irlanda și Țările de Jos. 

Furtuna, însă, din datele meteorologice pare să se formeze în zona statelor mediteraneene. Acest grup include Italia, Slovenia, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și Malta.

Acest lucru s-a întâmplat și cu furtuna Boris, care a fost numită pentru prima dată pe 11 septembrie 2024 de către Serviciul Meteorologic italian.

Serviciul Meteorologic italian atribuie un nume unui eveniment dacă sunt îndeplinite toate următoarele criterii:

1. Niciun alt serviciu meteorologic european nu l-a numit deja;
2. Italia trebuie să fie prima națiune europeană afectată;
3. Evenimentul trebuie asociat cu o zonă ciclonică cu diametrul cuprins între câteva sute și câteva mii de kilometri;
4. Viteza vântului asociată cu furtuna trebuie să corespundă culorii portocalii-roșii a Meteoalarm.

Următorul nume pe lista grupului de state din zona mediteraneeană este Cassandra, după ce au fost folosite numele Atena și Boris.

Convențiile de denumire utilizate în Europa se bazează, în general, pe condiții meteo care sunt prognozate, nu pe cele care au avut loc efectiv, deoarece conștientizarea și pregătirea publicului sunt scopul principal al schemelor de denumire. Prin urmare, atribuirea unui nume de furtună nu înseamnă că o furtună se va dezvolta efectiv.

Care sunt numele propuse pentru furtunile din acest an

Următoarele nume au fost alese pentru sezonul 2024-2025 în Regatul Unit, Irlanda și Țările de Jos:

Ashley  (nefolosit)
Bert  (nefolosit)
Conall  (nefolosit)
Darragh  (nefolosit)
Éowyn  (nefolosit)
Flori  (nefolosite)
Gerben  (nefolosit)
Hugo  (nefolosit)
Izzy  (nefolosit)
James  (nefolosit)
Kayleigh  (nefolosit)
Lewis  (nefolosit)
Mavis  (nefolosit)
Naoise  (nefolosit)
Otje  (uitat)
Mac  (nefolosit)
Rafi  (nefolosit)
Sayuri  (nefolosit)
Tilly  (nefolosit)
Vivienne  (nefolosită)
Wren  (nefolosit)

Acesta a fost al optulea an în care agențiile meteorologice din Franța, Spania și Portugalia au denumit furtunile:

Aitor  (activ)
Berenice  (nefolosit)
Caetano  (nefolosit)
Dorothea  (nefolosit)
Enol  (nefolosit)
Floriane  (nefolosit)
Garoe  (nefolosit)
Herminia  (nefolosit)
Ivo  (uitat)
Jana  (nefolosită)
Konrad  (uitat)
Laurence  (nefolosit)
Martinho  (nefolosit)
Nuria  (nefolosita)
Olivier  (nefolosit)
Pauline  (nefolosit)
Rudiger  (nefolosit)
Salma  (nefolosită)
Timothee  (nefolosit)
Vanda  (nefolosit)
Wolfgang  (nefolosit)

Următoarele nume sunt alese pentru sezonul 2024-2025 în Italia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Malta la 1 septembrie 2024:

Atena
Boris
Cassandra  (nefolosită)
Dionisio  (nefolosit)
Elena  (nefolosita)
Felix  (nefolosit)
Gabri  (uitat)
Hans  (nefolosit)
Ines  (nefolosit)
Lukas  (uitat)
Moira  (nefolosit)
Nenu  (nefolosit)
Oana (unused)
Pino  (nefolosit)
Rosa  (nefolosit)
Sirio  (nefolosit)
Talia  (nefolosită)
Uli  (nefolosit)
Vera  (nefolosită)
Zoran  (nefolosit)

Grupul din Marea Mediterană de Est funcționează ușor diferit față de alte liste de denumiri, în loc să încheie un sezon pe 31 august a acelui an, ei încheie sezonul pe 30 septembrie a acelui an. Numele furtunilor din Grecia, Israel și Cipru vor fi anunțate pe 30 septembrie.

Grup de nume central/FUB (Germania, Elveția, Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria) - Departamentul de Meteorologie al Universității Libere din Berlin (FUB) numește toate sistemele de înaltă și joasă presiune care afectează Europa, deși nu atribuie nume nici unei furtuni reale.

Grupul de Nord (Danemarca, Norvegia și Suedia) - Acest grup nu folosește o listă de denumiri, ci numește furtuna atunci când nu a fost primit un nume de la niciun alt serviciu meteorologic din Europa și se preconizează că va afecta Danemarca, Norvegia sau Suedia.

De ce nu există furtuni pentru Q, U, X, Y și Z?

Pentru a se asigura că Europa e în conformitate cu convențiile de denumire ale Centrului Național pentru Uragane din SUA, nu sunt incluse nume care încep cu literele Q, U, X, Y și Z. Acest lucru va menține coerența pentru denumirea oficială a furtunilor în Atlanticul de Nord.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close