Antena 3 CNN Actualitate Alerte meteo de furtuni puternice în Constanța și Tulcea. Avertizare RO-Alert de inundații

Alerte meteo de furtuni puternice în Constanța și Tulcea. Avertizare RO-Alert de inundații

strazi inundate in constanta
Cod roșu de ploi torențiale și inundații pentru județul Constanța. FOTO: Agerpres
de G.M.    |    30 Aug 2024   •   07:49

Au fost emise avertizări imediate de furtuni în județele Constanța și Tulcea. Mai multe case și curți din localități de pe litoral au fost inundate, vineri dimineață, după patru ore de cod roșu de ploi emis de meteorologi. Constănțenii au primit mesaj RO-Alert din cauza pericolului de inundații.

UPDATE 11.35 A fost emisă o alertă cod roșu de ploi torențiale pentru localitatea Sfântu Gheorghe din județul Tulcea. Atenționarea va fi valabilă între 11:45 și 12:30

UPDATE 11.00 ANM a emis o nouă avertizare nowcasting cod portocaliu de ploi torențiale pentru județele Constanța și Tulcea, valabilă până la ora 12:00.

  • Județul Constanța: Crucea, Horia, Saraiu, Vulturu
  • Județul Tulcea: Babadag, Baia, Beidaud, Beștepe, Casimcea, Ciucurova, Mahmudia, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Murighiol, Sarichioi, Slava Cercheză, Stejaru, Topolog, Valea Nucarilor

UPDATE 9.30 Meteorologii au emis un cod portocaliu de averse pentru județul Tulcea.

Sunt vizate nouă localități - Babadag, Baia, Beidaud, Ceamurlia de Jos, Jurilovca, Murighiol, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Slava Cercheză.

Știrea inițială

Treisprezece localităţi din judeţul Constanţa se află, vineri dimineaţă, sub avertizare Cod roşu de ploi, cantităţile de apă urmând a depăşit 30-35 de litri pe metrul pătrat, în zone unde în ultimele ore s-au acumulat deja cantităţi de 50-60 de litri pe metrul pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip nowcasting Cod roşu pentru  judeţul Constanţa, fiind vizate localităţile Eforie, Techirghiol, Tuzla, Negru Vodă, Topraisar, 23 August, Limanu, Albeşti, Amzacea, Pecineaga, Costineşti, Comana, Mangalia.

”Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 30...35 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50...60 l/mp”, au transmis meteorologii.

Avertizarea este valabilă până la ora 9.00.

De asemenea, hidrologii au emis cod roșu de inundații valabil până la ora 12.00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele 24 de ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din zona de sud – est a județului Constanța, situate la sud față de Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: râurile din zona de litoral situate la sud față de Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Inundaţii în mai multe curţi şi case din sudul litoralului

Mai multe curţi şi case din sudul litoralului au fost inundate în urma ploilor foarte puternice care au căzut vineri dimineaţă.

Pompierii au primit mai multe sesizări și au intervenit la mai multe imobile din Costinești care au fost inundate.

O casă a fost inundată în localitatea 2 Mai, în urma refulării canalizării suprasolicitate. 

De asemenea, pompierii mai intervin la o curte inundată în Venus şi la un garaj inundat în Eforie Sud. 

 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close