Antena 3 CNN Meteo Cod roşu de caldură sâmbătă și duminică. Temperaturile ajung la 40 de grade la umbră

Cod roşu de caldură sâmbătă și duminică. Temperaturile ajung la 40 de grade la umbră

harta canicula anm
Urmează două zile cu cod roşu de caniculă, temperaturile sar de 40 de grade. Sursă foto: ANM
de Milena Niță    |    22 Iun 2024   •   11:49

Update 15:30 - Temperaturi prognozate a fi resimţite la ora 16: peste 40 de grade în vest şi sud-vest (42 de grade Celsius la Bechet şi Calafat, 41 de grade la Timişoara, Banloc, 40 de grade la Arad şi Giurgiu, 39 de grade în Bucureşti).

Update 14:40 - Sâmbătă, la ora 14, erau temperaturi resimţite de 41 de grade Celsius în sud, vest şi în nord-vestul ţării, la Arad, Calafat, Bechet, Chişineu Criş. 

40 de grade se resimt la Turnu Măgurele, Slatina, Băileşti, Timişoara, Drobeta Turnu Severin, Alba Iulia, Sebeş, Sânnicolau Mare, Gurahonţ, Oradea şi Satu Mare.

----------

Ştirea iniţială

România se topeşte la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. În plus, urmează şi un nou val de prah saharian.

Cinci judeţe se află sub cod roşu de caniculă, fiind primul cod roşu din această vară. 

De departe, cel mai afectat este sudul ţării, valul de căldură se extinde, iar mâine, codul roşu va acoperi opt judeţe şi inclusiv Capitala. În câteva ore intră in vigoare şi un cod portocaliu de vijelii.

„Avem o vreme a extremelor meteorologice. În partea de vest, nord-vest a țării, de la ora 15:00 până mâine dimineață la ora 6:00, vom vorbi de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, pentru că vor fi perioade cu vijelii puternice, vântul la rafală va depăși 70-90 km/h, este posibil să consemnăm și grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care în intervale scurte de timp sau prin acumulare pot cumula valori ale cantităților de precipitații de 25-40 l/metru pătrat, izolat peste 50 l/metru pătrat.

Acestea vor fi în special despre Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, acolo unde rămâne în vigoare codul portocaliu, de la ora 15:00 până mâine dimineață, la ora 6:00.

În jumătatea sudică a țării vorbim de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Astăzi rămân în continuare cele cinci județe sub incidența codului roșu: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș.

Mâine, extindem avertizarea de cod roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București. 

În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități. 

Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade. 

Începând de marți, miercuri mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Un nou val de praf saharian vine peste România, în plină caniculă

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România şi va ţine câteva zile, astfel că se suprapune peste codurile de caniculă emise de ANM.

Până luni, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

„În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, anunță, sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie.

Depunerile de praf vor putea fi observate mai ales în zonele și în intervalele în care va ploua.

„Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. 

Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară”, se mai arată în finalul comunicatului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden se gândește serios dacă să mai continue cursa pentru Casa Albă
x close