O nouă ședință a Comitetului ministerial pentru Situații de Urgență a fost convocată de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Autoritățile se pregătesc pentru inundații aduse de ciclonul care va lovi România la finalul acestei săptămâni. De asemenea, este așteptată și viitura de pe Dunăre, al cărei debit va fi influențat și de volumele mari de precipitații care sunt aștepate să cadă.
Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis mai multe avertizări cod galben și portocali de inundații. De asemenea, ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de ploi torențiale în zilele următoare.
În ceea ce privește Dunărea, hidrologii au informat că se menține prognoza emisă ieri, cu valoare maximă, așteptată pe data de 1 octombrie, de 7600 mc/s, maxim care se va menține, probabil, și pe 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitații importante în zona afluenților Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7800-8000 mc/s. De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitațiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăși 9000 mc/s.
Ministerul Mediului anunță, după ședința de vineri, că a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu, în zona localității Islaz, la confluența râului Olt cu Dunărea și, de asemenea, au fost continuate lucrările de consolidare pe sectoarele de dig Stelnica-Bordușani, Ciocănești și Borcea. În ceea ce privește evoluția debitului Dunării, specialiștii ANAR estimează că nu vor fi niciun fel de probleme.
Ministrul Mircea Fechet a solicitat o atenție deosebită pentru zona Galați, afectată recent de inundații, deoarece acolo albiile sunt colmatate, solicitând servicii de permanență și pentru bazinul hidrografic al Siretului și Prut Bârlad. Reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” au informat că pentru aceste zone au fost deja suplimentate materialele de intervenție și au fost deplasate buldozere și excavatoare, astfel încât să nu existe probleme din cauza colmatărilor.
Unde sunt așteptate ploi puternice, viituri și inundații
Administrația Națională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN pentru intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 10, pentru instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ.
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local, la munte, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat, vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și, izolat, de peste 30...40 l/mp.
De asemenea, ANM a emis și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN, valabilă pentru toată țara, în intervalul 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 22, vizând fenomene precum instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.
În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și, local, de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
De asemenea, ANM a emis și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU - ploi torențiale și abundente- pentru 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 12.
Zonele afectate vor fi nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali.
În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.
De asemenea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, tot astăzi, o avertizare hidrologică COD GALBEN și COD PORTOCALIU pentru intervalul 28.09.2024 ora 18:00 – 30.09.2024, ora 24:00. Avertizarea vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.
Bazinele hidrografice afectate sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.
Ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
Viituri și inundații. Turiștii sfătuiți să evite zonele aflate sub avertizare
Avertizarea hidrologică COD GALBEN este valabilă în intervalul 28.09.2024, ora 18:00 – 29.09.2024, ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu , Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieș (judeţele: Alba și Cluj), Timiș (judeţul Caraş Severin).
De asemenea, în intervalul 29.09.2024, ora 06:00 – 30.09.2024, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieș – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba și Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (judeţele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Gilort (judeţul Gorj), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), Călmăţui (judeţele: Olt și Teleorman), Vedea (judeţele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeş (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa și Prahova), Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Rm. Sărat (judeţele: Vrancea și Buzău), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Bistriţa – (judeţele: Neamţ, Harghita şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea și Galaţi), Jijia(judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui și Galaţi) și râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea și Constanţa).
Avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU este valabilă:
- În intervalul 29.09.2024, ora 10:00 – 30.09.2024 ,ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt (judeţele: Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), Vedea (judeţele: Argeș, Olt și Teleorman), Neajlov (judeţele: Argeș, Dâmboviţa și Giurgiu), Sabar (judeţele: Argeș, Dâmboviţa, Giurgiu și Ilfov), Ialomiţa –(judeţele: Dâmboviţa și Prahova), Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa).
- În intervalul 29.09.2024 ora 22:00 – 30.09.2024, ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bahlui (judeţul Iași), Bârlad (judeţele: Vaslui, Iași şi Galaţi), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui și Galaţi), Siret (judeţul Galaţi).
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor din bazinele afectate.
Turiștilor le este recomandat să evite deplasările în zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică și să fie atenți la sfaturile autorităților. De asemenea, autoritățile publice locale trebuie să fie în legătură cu operatorii apă-canal din zonele afectate, deoarece cantitățile mari de precipitații pot conduce la incapacitatea canalizărilor de a prelua aceste cantități de apă.