Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de furtuni puternice în România. Lista localităților unde va ploua torențial

Cod portocaliu de furtuni puternice în România. Lista localităților unde va ploua torențial

ploi getty images
Cod portocaliu de furtuni puternice în România. Sursă: Getty Images
de Laura Dinu    |    21 Aug 2024   •   14:17

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare imediată cod portocaliu de furtuni puternice, valabilă astăzi, între orele 14:00 și 15:00. 

Potrivit meteorologilor, în Județul Bihor, localitățile Bratca, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Pietroasa, Aușeu, Măgești, Bulz, Nucet, Criștioru de Jos, Șinteu, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Cod galben de ploi, vijelii și grindină

De asemenea, ANM a emis miercuri dimineață mai multe avertizări meteo de ploi torențiale, vijelii și grindină, dar și de caniculă. 11 județe ale țării sunt vizate astăzi de codul galben de instabilitate atmosferică, în timp ce sunt în vigoare și alte două coduri, portocaliu și galben, de caniculă.

Avertizarea meteo cod galben de vijelii, ploi torențiale și grindină este valabilă în intervalul 21 august, ora 14 – 22 august, ora 02.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului. Începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud-vestice.

Canicula persistă în majoritatea zonelor țării

Prima avertizare cod portocaliu de caniculă este valabilă pe tot parcursul zilei de 21 august.

Valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv. În jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei și în sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade.

Și un cod galben de caniculă este valabil pe tot parcursul zilei de 21 august, în majoritatea județelor țării.

În Banat, sudul Crișanei, sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei și a  Moldovei, sudul și estul Olteniei și Dobrogea continentală va fi disconfort termic ridicat și caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade.

 

×
Subiecte în articol: prognoza meteo ANM cod portocaliu furtuni
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close