Antena 3 CNN Meteo Cod galben de viituri în România, până la miezul nopţii. Zece județe sunt vizate

Cod galben de viituri în România, până la miezul nopţii. Zece județe sunt vizate

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:26 23 Iul 2024 Modificat la 22:26 23 Iul 2024
inundatii viituri
Alertă de inundații pe mai multe râuri din țară. E cod galben de viituri rapide! Sursa foto: Profimedia Images

Hidrologii au emis marţi mai multe atenţionări Cod galben de viituri valabile până la miezul nopţii pe râuri mici din zece judeţe din Oltenia, Moldova, Muntenia şi Transilvania.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Gilort - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Novaci - amonte S.H. Turburea (judeţul Gorj), Ampoi - bazin amonte S.H. Zlatna (judeţul Alba), Bistriţa - bazin amonte S.H. Cârlibaba şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Cârlibaba - amonte S.H. Straja (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Mureş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suseni - amonte S.H. Glodeni (judeţele Harghita şi Mureş), Vedea - bazin amonte S.H. Buzeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Buzeşti - amonte S.H. Văleni (judeţele Argeş şi Olt), Vişeu - bazin amonte S.H. Moisei (judeţul Maramureş).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri din bazinele hidrografice: Blahniţa - bazin aval S.H. Săcelu, Ciocadia - bazin superior şi Răstoliţa, avertizează INHGA.

Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță fenomene meteo extreme

Vremea se răcește brusc și vin ploile. De la jumătatea săptămânii, temperaturile maxime nu vor mai trece de 28 de grade Celsius.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat, marţi, la Antena 3 CNN prognoza meteo actualizată.

„Vorbim mai ales de joi de o scădere a regimului de temperaturi, astfel încât în anumite zone, mai ales în regiunile nordice, temperaturile să caracterizeze o vreme ușor sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, regimul de temperaturi la nivelul maximelor fiind cuprins în general între 20 până la cel mult 28-29°C, cele mai ridicate valori în partea de sud-vest și sud a țării.

Până atunci însă, astăzi o vreme caldă, în special în partea de sud-sud-est, acolo unde codul galben a caracterizat o vreme chiar caniculară, valori apropiate de pragul unei zile de caniculă, temperaturi resimțite de până la 39°C, însă își vor face apariția și fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus Elena Mateescu, marţi, la Antena 3 CNN.

Urmează fenomene meteorologice extreme

„De mâine (miercuri - n.red.) vorbim de instabilitate în special în Muntenia, în Crișana, în Maramureș, nu în ultimul rând în Banat, Transilvania, Oltenia, dar și local în Dobrogea, astfel încât cea mai mare parte a țării să fie caracterizată de fenomene meteorologice extreme, cantități de apă, în timpul averselor de 15-25l/m², izolat peste 30-40l/m², nu în ultimul rând intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70km/h.

Joi și vineri sunt cele mai răcoroase zile din această săptămână, iar ceea ce urmează în weekend din nou valori de temperaturi în creștere și este posibil ca până la finalul lunii iulie să vorbim din nou de valori de 34-35 de grade mai ales în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a mai spus Elena Mateescu.

 

 

×
x close