Antena 3 CNN Meteo Cod roşu, portocaliu şi galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, pentru mai multe judeţe din ţară

Cod roşu, portocaliu şi galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, pentru mai multe judeţe din ţară

Inquam Photos / George Calin
Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, pentru mai multe judeţe din ţară. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
de Georgiana Adam    |    23 Iun 2024   •   14:50

Update 15:05 - Un cod roşu de vreme rea a fost emis duminică pentru mai multe zone din Sibiu.

Avertizarea ANM este valabilă în intervalul 15:05 - 15:50, perioadă în care sunt aşteptate grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vijelie cu rafale de peste 90 km/h, averse torențiale ce pot cumula 30-40 l/mp.

Codul de vijelii este valabil pentru zone din Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Racovița, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Nocrich, Cârța, Marpod.

Update 14:50 - Un cod portocaliu de vijelii a fost emis duminică pentru mai multe localităţi din Sibiu.

Avertizarea ANM este valabilă în intervalul 14:25 - 15:30, perioadă în care sunt aşteptate averse torenţiale care vor acumula 30...40 l/metru pătrat, descărcări electrice, vijelii şi posibil grindină.

Codul portocaliu de vijelii este valabil pentru 17 localităţi din Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Săliște, Rășinari, Șelimbăr, Jina, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Orlat, Poiana Sibiului, Cristian, Sadu, Șura Mică, Tilișca, Poplaca, Apoldu de Jos, Râu Sadului.

----------------------

Ştirea iniţială 13:00

ANM a emis, duminică, un cod galben de ploi torenţiale şi vijelii pentru mai multe judeţe din ţară, în timp ce în sud-estul este afectat de un cod roşu de caniculă.

Codul galben de vreme rea este valabil de astăzi, de la ora 14 până luni dimineaţă, perioadă în care sunt prognozate averse torențiale, vânt, grindină şi descărcări electrice.

„Cod galben de ploi şi vijelii

Interval de valabilitate: 23 iunie, ora 14 – 24 iunie, ora 08

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

Zone afectate: conform textului și hărții

Sursa: ANM

În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. 

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40...50 l/mp.

Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului”, informează, duminică, ANM.

Meteorologii avertizează că, duminică, în sudul țării și în Capitală, se manifestă un val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic accentuat. Opt judeţe sunt sub incidenţa codului roşu. Cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și local Oltenia sunt sub cod portocaliu.

Codul roșu se manifestă duminică în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București. Meteorologii avertizează că valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

Astfel, temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Începând de luni, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice, spun meteorologii.

×
Subiecte în articol: cod galben de ploi vijelii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close