Antena 3 CNN Meteo Ciclonul islandez care face ravagii în Europa lovește România. Ploi, frig și vijelii în toată țara

Ciclonul islandez care face ravagii în Europa lovește România. Ploi, frig și vijelii în toată țara

GettyImages-520167608
Furtuni și frig în România. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    12 Sep 2024   •   15:54

Ciclonul care a lovit Europa va ajunge și în România. Meteorologii anunță furtuni puternice, grindină, iar temperaturile vor scădea destul de mult în Germania, Cehia și Polonia. Specialiștii au emis cod roșu de vreme severă. Iar acest ciclon va ajunge și în țara noastră, însă mai întâi în partea de vest. Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN la ce trebuie să ne așteptăm zilele următoare din punct de vedere al vremii. 

„La momentul acesta avem sisteme active în partea de sud și de centru a Europei, foarte intense de altfel, dar pe măsură ce se apropie de zona țării noastre, mai slăbesc cumva în intensitate. Nu vor fi la fel ca ceea ce am văzut în imaginile anterioare, dar vom avea vremea instabilă mâine în regiunile vestice, apoi se vor extinde în toată țara. Acest lucru însemnând averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, căderi de grindină, vijelii și cantități importante de apă, peste 20-25l/m², izolat chiar peste 40l/m²”, spune Alina Șerban.

Ploile continuă în weekend și la începutul săptămânii viitoare, iar local există risc de inundații semnificative. Între timp, vremea se răcește și mai mult, iar pe cele mai înalte culmi ale Carpaților vor apărea, trecător, primii fulgi de nea.

Temperaturile vor scădea brusc în vest, nord și centru, chiar și cu 10 - 15 grade în doar 24 de ore. De sâmbătă până luni, vremea va fi chiar rece în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, unde maximele vor fi cuprinse între 10 și 16°C.

În zonele înalte de munte, în masive precum Retezat, Godeanu sau Parâng, ploile se vor transforma, trecător, în lapovițe și ninsori, la altitudini de peste 2000 de metri.

Furtuni în toată țara, începând de sâmbătă

„Mâine vom regăsi astfel de fenomene în regiune vestice, la început în Banat, în Crișana, apoi se vor extinde și în celelalte regiuni, dar vor fi pe anii mai restrânse, iar sâmbătă se vor manifesta cam în toată țara”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN. 

O nouă răcire accentuată a vremii

„În același timp, vorbim din nou de o răcire care va fi chiar accentuată, astfel încât, mâine, răcirea se va produce în partea de vest a țării, acolo unde maximele vor fi de cel mult 22-23° în timp ce în celelalte regiuni vremea va fi caldă, chiar călduroasă în regiunile sud-estice, acest lucru însemnând temperaturi maxime de 30 și ușor peste 30° dar sâmbătă se va răci în toată țara”, spune meteorologul ANM.

Duminică vom avea o vreme cu mult mai rece decât în mod normal

„Duminică, răcirea va continua, astfel încât vom avea o vreme cu mult mai rece decât în mod normal a avea la această dată. Temperaturile maxime de duminică se vor situa, în marea lor majoritate, între 12...13 și cel mult 23...24°. Și în Capitală, vremea va fi la fel.

Dacă astăzi s-a ameliorat vremea și s-a mai încălzit, mâine la fel, va fi mai cald, cu o temperatură maximă de 30-31°, deși mâine în Capitală ne așteptăm la fenomene de instabilitate atmosferică, în weekend se va răci accentuat”, a concluzionat Alina Șerban la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: prognoza anm vremea ciclon furtuni
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close