Antena 3 CNN Meteo Un nou ciclon polar loveşte România | Şefa ANM: "Este o anomalie" | Prognoza meteo de Crăciun şi Revelion

Un nou ciclon polar loveşte România | Şefa ANM: "Este o anomalie" | Prognoza meteo de Crăciun şi Revelion

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:14 17 Dec 2023 Modificat la 21:14 17 Dec 2023

"Întâi începem cu vești bune pentru următoare trei zile. Vestea bună pentru cei care nu iubesc în mod deosebit temperaturile foarte scăzute, pentru că deocamdată următoarele trei zile vom fi influențați de o formațiune de presiune ridicată. Putem suferi pentru că iarna presiunea poate fi foarte ridicată, pentru că aerul rece are tendința să se așeze în straturile mai joase și se determine creșterea presiunii.

Presiune mai ridicată înseamnă de altfel în zonele joase, cum este și cazul Bucureștiului, nu neapărat o vreme constant frumoasă. Înseamnă și probabilitate de ceață la sfârșitul nopților, în primele ore ale dimineților înseamnă condiții de polei, dacă cumva ceața aceea provine dintr-o masă de aer mai umedă. Înseamnă și o vreme frumoasă cu un cer care poate fi mai mult degajat sau chiar senin în zonele montane.

Așteptăm însă de la jumătatea săptămânii o pătrundere rece, ciclonul polar dinspre Oceanul Atlantic, din nou un alt ciclon sau un nou ciclon care urmează să afecteze mare parte continentului.

În jumătatea de nord a țării aerul acesta foarte rece se manifestă mai ales în straturile mai înalte, deci mai ales la munte. Este posibil ca sfârșitul de săptămână sau partea săptămâni, chiar sfârșitul de săptămână, perioada de Crăciun să aducă o vreme mai rece.

Nu aduce neapărat și un strat consistent, nici măcar în zona montană. Să nu uităm că ploile din săptămâna care a trecut au făcut ca stratul aproape să nu mai fie pe la munte. Episodul pe care îl așteptăm acum posibil să aducă precipitații mai ales pe partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Poate niște ninsori și pe la munte, dar repet, nu acela care să genereze un strat de zăpadă mult dorit.

ANM, prognoza meteo de Crăciun 

Acele 3 zile cu temperaturi ridicate pe care le așteptăm în această săptămână, ia să luăm altă culoare, aduc temperaturi cu mult mai ridicate decât ar fi normal pentru a doua parte a lunii decembrie, mai ales pe partea de est a teritoriului, aceea care va fi probabil lipsită complet de precipitații. Ceva precipitații slăbuțe pe partea de nord-vest, centru.

În rest un deficit de precipitații. Repet, presiune ridicată înseamnă lipsă de precipitații. Săptămâna viitoare cu Crăciunul temperaturi mai reci, dar e posibil ca în medie, răcirea să nu fie chiar spectaculoasă.

Vor fi variații de la o zi la alta, vor fi precipitații mai consistente în centru. Acum totul depinde de cât de mult se lasă acel ciclon dinspre nordul Europei, cât de mult coboară înspre țara noastră.

În cazul în care masa de aer rece va reuși să ajungă și pe partea de sud a țării, posibil și pe aici precipitații mai puțin importante decât în celelalte regiuni, dar și temperaturi ceva mai scăzute decât cele pe care le anticipăm.

ANM, prognoza meteo de Revelion

Primele zile ale lunii ianuarie pot aduce o vreme schimbătoare însemnând pe de o parte posibilitatea de precipitații din nou, mai ales vest-nord-centru, pentru că în continuare influența este mai degrabă dinspre partea de nord a Europei decât dinspre baza, adică înaintează acel ciclon.

Este posibil să fie și două unde separate de o ușoară încălzire între ele. Deci, repet, ne așteptăm mai degrabă la o vreme schimbătoare care să se concretizeze în medie prin acest ușor excedent de precipitații în partea de vest, nord-centru și continuarea tendinței de a rămâne peste normalul perioadei.

Lunile ianuarie şi februarie sunt luni de iarnă. Aici este o anomalie, deci diferența față de ce ar trebui să fie în medie, ori media este foarte scăzută în aceste două luni, deci un pic peste, dar nu înseamnă neapărat o vreme de primăvară", a spus Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM, la Antena 3 CNN. 

 

×
x close