Antena 3 CNN Meteo Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie

Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie

Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie
Românii care vor rămâne cu pensie de 1200 de lei: „Nu vor primi niciun ban în plus”. Sursă Foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    20 Iun 2024   •   12:31

Românii cu un stagiu foarte mic de cotizare, dar și românii care au deja pensii foarte mari, nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie, spun autoritățile.

Au mai rămas doar câteva zile până când Ministerul Muncii va începe să emită noile decizii de pensionare și vârstnicii vor afla exact dacă și câți bani vor primi în plus de la 1 septembrie.

Softul informatic este gata și urmează să se demareze procesul automat de recalculare.

Fiecare român poate înregistra o creștere diferită a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%, în funcție de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate.

Punctul de pensie rămâne neschimbat până anul următor

Punctajul fiecărui pensionar va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei, pentru recalcularea pensiei.

Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.

Românii care nu vor primi niciun ban în plus

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus, însă nici nu le vor scădea veniturile, dau asigurări reprezentanții Guvernului.

Printre aceștia se numără cei cu un stagiu redus de muncă și care, în acest moment, încasează pensia minimă. Aceștia vor primi, în continuare, pensiile sociale actuale, de 1.281 de lei.

De exemplu, în cazul unui pensionar cu un stagiu de cotizare de 15 ani, care are în prezent o pensie de 1.281 de lei și un număr total de puncte de 15,35, ar trebui să aibă, după recalculare, un venit de 1.245 de lei. Însă, ținând cont de faptul că autoritățile au promis că nicio pensie nu scade, ci va rămâne la cuantumul cel mai convenabil după recalculare, pensionarul respectiv va rămâne cu un venit lunar de 1.281 de lei. 

În ceea ce îi privește pe cei care nu vor primi niciun ban în plus din luna septembrie, șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat că este vorba despre  ”pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”. 

Pensiile mari rămân neschimbate

Un alt caz în care pensia nu va crește la recalculare este cel al pensiilor foarte mari. De exemplu, un pensionar cu 22 de ani de contribuție, având un punctaj mediu anual de 3,5, primește deja o pensie de 7.100 de lei.

Veniturile care cresc consistent

În schimb, persoanele care au un stagiu de cotizare complet vor primi o indexare consistentă. Și avem și un exemplu: un pensionar cu 36 de ani stagiu contributiv, 40 de puncte de contribuție, cu o pensie de 2.600 de lei, va primi o mărire de 65 la sută, adică peste 4.000 de lei. 

×
Subiecte în articol: stagiu de cotizare pensii vechime
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
EURO 2024: România va întâlni Olanda în optimile de finală. Programul meciurilor
x close