Veștile nu sunt tocmai bune nici pentru acest an, mai ales că anul 2023 a fost cel mai cald an din istorie.
"Misiunea noastră este să aducem în atenția dvs. și a tuturor celor care ne urmăresc, ce înseamnă din punct de vedere meteorologic și climatic anul 2023 și 2024 - cu un debut de asemenea care înregistrează deja un nou record.
Dacă 2023 a înregistrat un record ca fiind cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră - și vorbim de date începând din 1900 și până în prezent - iată că februarie înregistrează un alt record în acest an, având cea mai mare abatere termică pozitivă, de 7 grade pentru o lună februarie, dar și comparativ cu celelalte luni ale anului.
Acesta este un semn că nici 2024 nu va face excepție în ceea ce privește deja situația cu care ne-am obișnuit, și anume că fiecare an doboară recordurile înregistrate în anii anteriori, indiferent că vorbim la nivel lunar, sezonier sau anual.
Vorbim deja despre primele semne de secetă anul acesta, mai ales în jumătatea estică a țării, acolo unde este seceta instalată în a doua parte a verii 2023 și la începutul noului an agricol 2023-2024.
Și vorbim de lunile septembrie, octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, când în bună parte din țară, dar mai ales în Oltenia, în Muntenia, în Dobrogea sau în Moldova, seceta pedologică era puternică și extremă.
Iarna nu a fost una bogată în precipitații, mai ales în zonele joase de relief, și încheiem perioada de acumulare a apei în sol la 31 martie, deja cu un deficit de apă mai ales în aceste zone - zona Moldovei, în continuare de cea mai mare parte a Munteniei și chiar și Dobrogea - semn că ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă va fi foarte important pentru ce am semănat în toamnă și pentru ce urmează să semănăm în această primăvară", a spus Elena Mateescu, director Administrația Națională de Meteorologie, vineri, la Antena 3 CNN.
Elena Mateescu, şefa ANM, despre cum va fi vara 2024
Cât despre vara lui 2024, se aşteaptă, din nou, caniculă, mai ales că am înregistrat 35 de grade chiar în această toamnă.
"Este deja o obișnuință să depășim 35 de grade Celsius, pragul unei zile de caniculă, nu numai în zilele de vară, dar am înregistrat 35 de grade, ne amintim, pe 21 și 22 octombrie 2023, când mai multe stații meteorologice din sudul țării au înregistrat 35,1 grade Celsius, pragul unei zile de caniculă.
Cu siguranță, nici vara 2024 nu va face excepție de la ce înseamnă aceste praguri cu care noi deja ne-am obișnuit, mai ales că vorbim din ce în ce mai des de indice de disconfort termic.
Să ne amintim că și în vara anului 2023, am înregistrat praguri peste 80 de grade unități, ceea ce înseamnă indicele de disconfort termic, şi am resimțit ceea ce a însemnat aceasta", a spus şefa ANM.