Antena 3 CNN Meteo Avertisment de fenomene meteo extreme la nivel mondial. Cum va fi în România | Şef din ANM: "Se vor modifica zonele de secetă și precipitații"

Avertisment de fenomene meteo extreme la nivel mondial. Cum va fi în România | Şef din ANM: "Se vor modifica zonele de secetă și precipitații"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:24 03 Mar 2023 Modificat la 14:24 03 Mar 2023
el nino meteo
Avertisment de fenomene meteo extreme la nivel mondial. Cum va fi în România | Şef din ANM: "Se vor modifica zonele de secetă și precipitații"

Precedentul fenomen, La Nina, care a intensificat secetele şi inundațiile, s-a încheiat, dar va fi înlocuit cu un alt fenomen care poate produce efecte periculoase şi pagube însemnate la nivel mondial. 

"România nu va fi afectată de aceste fenomene meteo periculoase, și nici Europa. Există efecte indirecte, pentru că suntem pe același glob, și până la urmă toate lucrurile interacționează între ele în sistemul climatic, dar nu există un efect foarte robust, direct. 

Însă, în alte părți ale globului, se vor modifica configurațiile legate de precipitații și de temperatură, în așa fel încât va ploua mai mult, în unele zone și în altele va fi secetă.

Se vor modifica zonele de secetă și precipitații abundente față de cele din La Nina pe care le-am experimentat acum. 

Oricum, fenomenul El Nino, cel care aduce ape mai calde la suprafață, pe arie mare din Pacificul tropical, vine ca o sursă suplimentară de căldură și asta înseamnă că vom avea la sfârșitul anului o temperatură medie globală în 2023 mai mare clar decât cea din 2022.

Vom avea și fenomene extreme, evident, pe măsură, care vor influența mai ales zone din estul Africii, Africa de Sud, nord-estul Braziliei, în America de Sud, zone din Australia vor fi afectate, dar mai puțin Europa (...).

Amploarea acestor fluctuații (ieri aveam zăpadă în Mallorca, unde românii se duc pentru plajă - n.r.) devine din ce în ce mai mare. Și aici putem vorbi de un fond al încălzirii globale care pune în mișcare cantitatea sporită de vapori de apă și de căldură și, evident, că o transferă între părțile sistemului, între regiuni. 

Aşa avem contracte regionale, în așa fel încât deși în Spania am avut astfel de manifestări, în alte zone avem temperaturi mai ridicate în așa fel încât dacă facem o medie pe sfera nordică, acolo unde avem acum sezonul rece, ieșim tot pe plus din cauza încălzirii globale. 

Numai că încălzirea globală nu e uniformă în spațiu și timp, dar ea vine și potențează tipuri de vreme să le zicem așa, normale pentru perioada și pentru regiunea în care se petrec", a explicat Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie ANM, vineri, la Antena 3 CNN.

×
x close