
UPDATE: Pentru pasionații de pescuit la copcă temperaturile scăzute sunt o sursă de bucurie. În nordul țării, unde au înghețat lacurile și râurile, înfofoliți bine, pescarii au ieșit încă de la primele ore ale dimineții să se bucure de pasiunea lor.
Lacul de acumulare Rogoșești din județul Botoșani, de pildă, a fost locul unde s-au adunat pescarii la copcă din zonă. În această dimineața pe lac s-au adunat în jur de 30 de pescari.
„Toți pescarii știu ce înseamnă răbdarea. Acum este pusă la încercare și de frig și de vânt”, a spus un bărbat.
„Atât timp cât ești pasionat, nimic nu ne stă în cale”, a adăugat alt pescar.
Fiecare pescar speră la o captură de biban sau alt pește de sezon. Oamenii spun că nu există zi în care să nu plece cu o captură.
Pescarii au nevoie de permis de pescuit, iar gheața este verificată periodic de membrii Asociației de Pescuit Sportiv.
UPDATE: Meteorologul ANM Meda Andrei a explicat la Antena 3 CNN că acest episod de frig va mai dura până miercuri, cel puțin, iar apoi vremea începe să se încălzească treptat. Nu toată țara scapă însă de ger, în Muntenia și în unele părți din Transilvania vor mai fi temperaturi sub - 10 grade Celsius. Vremea începe să se îmblânzească de-a binelea abia în a doua jumătate a săptămânii viitoare, atât pe timpul nopții, cât și ziua. Iar dacă acest trend se menține spre finalul săptămânii care urmează vom avea temperaturi de primăvară.
„Încă o zi cel puțin cu temperaturi extrem de scăzute. De asemenea, noaptea care urmează va avea temperaturi asemănătoare cu cea care tocmai s-a încheiat, apoi temperaturile încep destul de timid să crească, apoi, creșterea de temperaturi va fi ceva mai consistentă. Vorbim de a doua jumătate a săptămânii viitoare, iar de ger vorbim până cel puțin miercuri dimineața.
Însă de valori sub - 10 grade vor fi mai probabil doar în Muntenia, și în partea de est și sud-est a Transilvaniei. Aici să mai fie valori sub -10 grade și chiar în unele nopți sub -20 de grade, așa cum avut în această dimineață în unele stații din lunca Dunării și în partea de sud-est a Transilvaniei.
Din a doua jumătate a săptămânii se mai îmblânzesc temperaturile atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Iar dacă vorbim de precipitații, acestea vor fi puține, cu totul și cu totul izolat până miercuri, apoi încep să apară în partea de vest a țării, apoi trecător și în celelalte regiuni, iar deocamdată pare că în acea perioadă vor fi temperaturi mai ridicate, iar aceste precipitații vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar ninsoare și lapoviță vor apărea la munte cu o probabilitate mai mare în zonele mai înalte.
Temperaturile vor fi până miercuri în întreaga țară între 2 și 10-12 grade, în timp ce în a doua parte a săptămânii care urmează să fie temperaturi maxime ceva mai ridicate, între 7 și 14-15 grade. Aceste valori de temperatură ar fi mai degrabă potrivite pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, nu pentru februarie.
Dar am fost obișnuiți în această iarnă cu temperaturi foarte ridicate, dar și cu intervalul acesta de iarnă, care se va încheia pentru moment la jumătatea săptămânii, deci în jurul zilei de miercuri”, a explicat meteorologul ANM Meda Andrei la Antena 3 CNN.
--Știrea inițială--
Așa cum au avertizat meterologii, apogeul valului polar care traversează România încă nu a fost atins. Duminică dimineața au fost înregistrate temperaturi de -21 de grade la Călărași, -20 de grade la Întorsura Buzăului și -17 grade în Capitală. Va mai urma cel puțin încă o noapte de ger, dar vremea se va menține deosebit de rece în mare parte a țării cel puțin până săptămâna viitoare, joi.
Pentru patru stații meteo ANM a fost cea mai friguroasă dimineață de 23 februarie din ultimii aproximativ 65 de ani. Este vorba despre stațiile din Călărași, Urziceni, Oltenița și Zimnicea.
Temperaturi minime înregistrate în această dimineață:
-21 grade Călărași
-20 grade Întorsura Buzăului
-20 grade Urziceni
-20 grade Oltenița
-18 grade Ploieşti
-18 grade Zimnicea
-18 grade Obârșia Lotrului
-17 grade Braşov
-17 grade București Băneasa
-17 grade Fetești
-17 grade Miercurea Ciuc
-17 grade Poiana Stampei
-16 grade Slobozia
-16 grade Grivița
-16 grade Topliţa
-16 grade Pătârlagele
-15 grade Alexandria
-15 grade Videle
-15 grade Joseni
Atenționarea privind temperaturile extrem de scăzute se menține până cel puțin luni dimineață. Astfel, în mare parte din țară vremea se va menține deosebit de rece, geroasă dimineața și nopțile.
Cele mai mici temperaturi vor fi în Transilvania, dar și în sud, în Muntenia, inclusiv în Capitală, unde temperaturile din următoarele nopți ar putea fi și mai scăzute, ar putea ajunge chiar și la -20 de grade.
De luni, vremea începe să se încălzească treptat, dar rămâne geroasă, mai ales pe timpul nopții, până joia viitoare în partea central-sudică, în Transilvania, în depresiuni, în Muntenia.