Antena 3 CNN Externe „Parcă ai fi în apocalipsă sau într-un film de război". Ce trăiesc turiștii care sunt în vacanță în Grecia

„Parcă ai fi în apocalipsă sau într-un film de război". Ce trăiesc turiștii care sunt în vacanță în Grecia

grecia incendii vegetatie iulie 2024
Grecia afectată de incendii de vegetație, iulie 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    02 Iul 2024   •   11:43

Incendiile fac ravagii în unele părți ale Greciei, deși vara abia a început. O secetă prelungită a creat condiții propice pentru izbucnirea focului, iar vântul puternic a alimentat flăcările.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O turistă a descris scene "apocaliptice" pe o insulă grecească, în timp ce ea și familia ei așteaptă să fie evacuate din hotelul lor din cauza incendiilor de vegetație din apropiere. În acest context, prim-ministrul grec a avertizat turiștii că alte incendii în această vară ar putea fi "deosebit de periculoase".

În unele părți ale Greciei au existat condiții asemănătoare cu o cutie cu praf de pușcă, în urma secetei prelungite și a vremii uscate, care s-au combinat cu vânturi neobișnuit de puternice și au creat, pe alocuri, scene infernale cu pompieri înconjurați de flăcări.

În estul Mării Egee, insulele Chios și Kos s-au confruntat luni cu incendii de vegetație periculoase.

„Te simți de parcă ar fi apocalipsa, sau un fel de film de război”

Clare, care se află în vacanță în Kos, împreună cu soțul și fiica sa în vârstă de nouă ani, a declarat pentru Sky News că situația "s-a înrăutățit semnificativ" în cursul zilei, cu "pâlcuri groase de fum negru" care se ridicau pe cer.

Familia era cazată la un hotel din afara stațiunii Kardamena, când au primit alerte pe telefoanele lor care le spuneau oamenilor din zonă să se mute din cauza incendiului.

"Toată lumea este nerăbdătoare", a declarat ea. Familia sa și alți oaspeți au așteptat aproape toată seara până când au fost anunțați că hotelul lor este evacuat și că autocarele erau pe drum pentru a-i prelua.

Ea a spus că au urmărit mai multe avioane și elicoptere care au lucrat "constant", pe tot parcursul zilei, pentru a stinge incendiul.

"Cerul este acoperit de fum. Te simți de parcă ar fi apocalipsa, sau un fel de film de război."

Peste 100 de pompieri asistați de 11 avioane și cinci elicoptere încercau să stingă flăcările de pe insulele Kos și Chios. Alte două incendii au afectat o suprafață de 24 de acri nu departe de capitala Atena.

În timpul unei reuniuni a cabinetului, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat: "Este o vară care se așteaptă a fi deosebit de periculoasă...cele mai dificile vremuri sunt încă în fața noastră".

El a adăugat: "Am avut o lună iunie excepțional de dificilă în ceea ce privește condițiile meteorologice, cu niveluri ridicate de secetă și vânturi neobișnuit de puternice pentru acest sezon."

Mitsotakis a declarat că folosirea dronelor ca sistem de avertizare timpurie pentru incendiile de vegetație a fost deosebit de utilă, iar coordonarea sporită între autorități și pompierii voluntari a limitat, de asemenea, amploarea pagubelor până în prezent.

×
Subiecte în articol: turista incendii insula Grecia foc flacari
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Coaliția a decis calendarul electoral. Românii votează și de Ziua Națională
x close