Antena 3 CNN Meteo Anunţ de ultimă oră de la ANM: Temperaturile pot ajunge la 40 de grade | Elena Mateescu: "Temperaturile cresc brusc în toată ţara"

Anunţ de ultimă oră de la ANM: Temperaturile pot ajunge la 40 de grade | Elena Mateescu: "Temperaturile cresc brusc în toată ţara"

Vara pune stăpânire pe România. Un val de aer tropical a cuprins deja ţara noastră, iar acest lucru se va simţi mai mult de săptămâna viitoare.

de Milena Niță    |    01 Iun 2024   •   13:44

Meteorologii anunţă temperaturi de peste 30 de grade Celsius până săptămâna viitoare și n-ar fi exclus ca această valoare să fie depășită, să atingem și pragul caniculei sau să avem temperaturi chiar și mai mari decât atât. 

Nu scăpăm însa complet de ploile torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină. 

Este prima zi de vară care debuteză cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius în majoritatea zonelor țării, iar maxim ar putea depăși 33-34 de grade.

"Într-adevăr, un debut de vară 2024, cu o vreme deosebit de caldă, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării, acolo unde maximele pot atinge 33 de grade Celsius. 

De altfel, la prânz consemnăm deja 31 de grade la Zimnicea, la Fetești, 30 de grade în Capitală și la foarte multe stații din partea de sud-sud-est a țării. 

Și în Capitală ne așteptăm la o valoare de 32-33 de grade, o vreme deosebit de călduroasă și acest ecart al valorilor termice va fi de interes atât la sfârșitul acestei săptămâni, cât și pe parcursul săptămânii viitoare, când, cu mici variații de la o zi la alta, contăm pe valori între 25 până la 32-33 de grade.

Dacă la nivelul temperaturilor orare consemnăm valori la amiază de până la 33, posibil 34 de grade, deja dacă ne uităm pe harta temperaturilor resimțite local în partea de sud-est, ne apropiem de pragul caniculei, cu 34-35 de grade Celsius.

Şi nopțile vor fi caracterizate de valori în creștere, 10-19 grade, deja ne apropiem de o noapte tropicală la valoarea de 20 de grade Celsius, dar în același timp, nu vor lipsi local și fenomenele de instabilitate atmosferică.

Ele pot să aducă la nivel local cantități de apă care mai pot depăși 20 l /metru pătrat, dar putem să consemnăm și izolat căderi de grindină sau intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 60-70 km/h.

Așadar, ne așteptăm, după cum arată și estimările pentru prima lună de vară, ca aceasta să înregistreze în fiecare săptămână, în medie, temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Cât despre valul de aer tropical care va lovi România, la mijlocul săptămânii viitoare temperaturile maxime ar putea atinge și valori de 40 de grade Celsius.

"La acest moment, datele indică o probabilitate foarte mare ca mai ales din a doua parte a săptămânii viitoare și weekendul viitor să contăm pe valori la umbră de 35 de grade, ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă", a precizat şefa ANM.

Prognoza meteo ANM pentru luna iunie 2024

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna iunie.

Prognoza meteo pentru săptămâna 27.05.2024 – 03.06.2024

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice unde se vor situa ușor peste normele perioadei.

Prognoza meteo pentru săptămâna 03.06.2024 – 10.06.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10.06.2024 – 17.06.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în estul, sud-estul și centrul teritoriului și apropiat de cel specific pentru această săptămână în rest.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Viktor Orban a ajuns la Kiev, în prima sa vizită oficială în Ucraina
x close