Un nou val de căldură extremă loveşte România, începând de luni. AMN a emis noi alerte meteo. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor ajunge din nou la 40°C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Oana Catrina, meteorolog în cadrul ANM, a explicat la Antena 3 CNN, cum va evolua vremea în prima săptămână din luna iulie.
"O vreme călduroasă caniculară în regiunile sudice și de sud-est, unde valorile de temperatură ajung în orele amiezii în jurul a 35°C. Duminică, vremea călduroasă va fi din nou de interes, însă canicula se va extinde și va cuprinde partea de sud-vest, sud și de est a teritoriului, iar valorile de temperatură vor depăși frecvent 35-36°C în timp ce în Câmpia Română așteptăm în jurul a 37°C.
Luni vremea va fi una caniculară, cu temperaturi ce în partea de sud a teritoriului va atinge chiar 38°C, posibil izolat 39°C.
Însă vestea bună este că vremea se răcorește marți în partea de vest, centru și de nord a teritoriului, iar miercuri în toate regiunile. Valorile de temperatură miercuri vor scădea simțitor în toate regiunile. Nu vom mai vorbi de temperaturi ce vor depăși în orele amiezii 30°", a spus Oana Catrina, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.
“Consumaţi un pahar de apă la 15-20 de minute”. Recomandările Ministerului Sănătății pentru zilele cu căldură extremă
Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă.
Sunt temperaturi greu de suportat în întreaga țară. România se află sub Coduri Portocalii și Galbene de caniculă. La umbră s-au înregistrat și 37°C, dar s-au resimțit temperaturi și de peste 40° Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru zilele următoare. Mâine, mercurul va urca și mai mult de momente.
În acest context, ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă.
Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 - 18,00.
"Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă", sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă, transmise de Ministerul Sănătăţii pe Facebook.
De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
"Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", sunt alte recomandări.
Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile. De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie. Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.
La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică. În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.
Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:
- reduceţi deplasările la cele esenţiale;
- nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
- consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
- nu consumaţi alcool;
- dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:
- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase